Prijem za predstavnice Udruženja dijabetičara iz Brčkog

18.10.2013. Predstavnice Udruženja dijabetičara iz Brčkog Vuković Goranu i Omerović Dževidu danas je u Gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić te je razgovarano o problemima s kojima se susreću oboljeli od različitih oblika dijabetesa kako u Brčkom tako i diljem BiH.

Image for news

Tokom sastanka spomenuto je da polovina oboljelih dijabetičara nema utvrđenu dijagnozu niti je svjesna svoje bolesti zbog nepostojanja registra o broju oboljelih.

Sekretar ovog udruženja Gorana Vuković istakla je problem s nedostatkom trakica za mjerenje šećera koje su dosta skupe, tako da se nerijetko preskaču redovna mjerenja, što onda dovodi i do visokog ali i do niskog šećera.

Vukovićeva je također navela da sve više male djece obolijeva od ove bolesti ističući poteškoće na koje takva djeca nailaze prilikom prijema u vrtiće, ali i dalje tokom školovanja. Ona je još zatražila podršku od gradonačelnika u povodu obilježavanja 10. godišnjice od osnivanja ovog udruženja u Brčkom koja će biti upriličena 28. oktobra.

Gradonačelnik Domić je iskazao namjere da se u bliskoj budućnosti intenzivnije pristupi osmišljavanju i sistematizaciji programa na prevenciji ove bolesti, ali isto tako njenom liječenju i rehabilitaciji.