Prijem u Vijećnici za pripadnike SUBNOR-a

21.9.2010. - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić primio je u gradskoj Vijećnici, povodom 67. godišnjice osnivanja 16. muslimanske narodno-oslobodilačke brigade na slobodnoj teritoriji Bukvika, delegaciju SUBNOR-a iz Brčkog, Vojvodine, Laćarka kod Šapca, Šekovića, Bijeljine, Srebrenika, Tuzle, Ugljevika, Doboja.

Image for news
Vi ste dali nemjerljiv doprinos oslobađanju ovih prostora od fašizma i zahvaljujući tome živjelo se lijepo oko pola vijeka u suživotu, rekao je dr. Pajić, obraćajući se gostima. Danas se, nažalost, radi dnevno-političkih potreba iskrivljuje historija tog perioda i prikazuju događaji kakvi nisu uistinu bili. On je izrazio zadovoljstvo što još uvijek postoje ljudi, svjedoci i sudionici tog vremena, koji podsjećaju kako je to stvarno bilo i rekao da se nada da će oni obilježavati važne datume i dalje te da će neko i posle njih nastaviti s tom tradicijom.

Predstavnici organizacija SUBNOR-a iz pomenutih mjesta izmijenjali su međusobno poklone i zahvalnice, a predsjednik brčanskog SUBNOR-a Ilija Pajić zahvalio se gradonačelniku na prijemu i ukratko podsjetio na jesen 1943. godine u Bukviku, kada je osnovana ova brigada koja je sačuvala taj dio brčanske teritorije.

2010-09-21-Prijem_za_borce_NOR-1

Delegacije SUBNOR-a, kao i Vlade Brčko distrikta BiH su prethodno položile vijence na spomen-obilježju u Bukviku.