Prijem povodom uspjeha klubova borilačkih vještina


23.10.2012. Glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Adnan Azapagić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević organizovali su prijem u Gradskoj vijećnici za klubove borilačkih vještina koji su ostvarili zapažene rezultate na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u Belgiji. Prijemu su prisustvovali takmičari i treneri Kluba borilačkih vještina "Lokomotiva", Kluba borilačkih vještina "Brčko" i Karate kluba "Ipon".

Image for news
"Akademija borilačkih vještina Bosne i Hercegovine učestvovala je na svjetskom prvenstvu od 12. do 15. oktobra u Belgiji odakle smo se vratili sa devet zlatnih, šest srebrenih i šest bronzanih medalja. Nastupila su četiri kluba iz Brčkog sa 12 takmičara koji su osvojili 4 zlatne, dvije srebrene i jednu bronzanu medalju, što je odličan uspjeh", naglasio je predsjednik Akademije Boško Vidović.
On je naveo da je veliki uspjeh brčanskog sporta i nagrada za najboljeg takmičara svjetskog prvenstva u mlađim kategorijama koju je osvojio osmogodišnji Redžep Brkić iz Kluba borilačkih sportova “Lokomotiva”.
Mladi sportista Brkić je istakao da je vlasnik oko 100 medalja te da je samo ove godine zabilježio više od 50 pobjeda na različitim takmičenjima od kojih su tri zlatne i jedna bronzana sa svjetskog prvenstva.
Šef Vladinog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević čestitao je mladim sportistima na izuzetnim rezultatima.
"Danas smo od sportista čuli da im je potrebna značajnija finansijska podrška kako bi i dalje nizali uspjehe. Predložit ću da se u budžetu za 2013. godinu sredstva za sport uvećaju, ali je posljednja odluka na Skupštini Distrikta koja usvaja budžet grada. Nadam se da ćemo u tome uspjeti jer je sport nešto u šta vrijedi ulagati", naglasio je Gudeljević.
On je podsjetio da je za 2012. godinu za sport u Brčkom izdvojeno oko 1.300.000 KM, a ako se uzme u obzir i besplatno korištenje sala za treninge i njihovo održavanje i zagrijavanje ova sredstva prelaze 2.000.000 KM.
Na svjetskom prvenstvu u Antwerpenu u Belgiji nastupile su 23 države sa preko 500 učesnika, a takmičenje se odvijalo na osam borilišta.