Prijem povodom Kurban-bajrama


8.11.2011.Povodom jednog od najvećih muslimanskih praznika, Medžlis islamske zajednice Brčko i bošnjački predstavnici u vlasti Brčko Distrikta BiH drugog dana Kurban-bajrama upriličili su tradicionalni bajramski prijem u prostorijama Islahijeta.

Image for news
Ovoj svečanosti prisustvovali su najviši predstavnici izvršne vlasti sa gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH dr. sci Miroslavom Gavrićem, predstavnici zakonodavne vlasti iz reda sva tri konstitutivna naroda iz Brčkog, kao i entitetskih vlasti, predstavnici Srpske pravoslavne i Katoličke crkve iz Brčkog te Ureda OHR-a i mnogobrojni gosti. Prisutne je pozdravio i poželio im dobrodošlicu predsjednik Medžlisa islamske zajednice Brčko Hajrudin Omerović. Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice istakao je da su praznici dobra prilika za druženje i međusobno približavanje različitih naroda i naglasio da međuetnička, međuvjerska i međukulturna saradnja i tolerancija moraju da postoje svugdje pa i u Brčko Distriktu BiH.
- Dragi Bog je htio da budemo različiti jer smo na taj način bogatiji. On je htio da se razlikujemo i uživamo u šarenilu ovoga svijeta, stoga svima poručujem da gradimo mir, slogu i međusobno razumijevanje - rekao je Mustafa efendija Gobeljić.

2011-11-08-Bajramski_prijem1

U ime predstavnika vlasti bošnjačkog naroda prisutne je pozdravio predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esad Atić koji je naglasio da multireligioznost doprinosi stabilnosti Brčko Distrikta BiH, kao i cijele Bosne i Hercegovine.
- Mislim da izvršna i zakonodavna vlast u Brčko Distriktu BiH treba iskoristiti međusobnom interakcijom šanse Distrikta kao specifične lokalne zajednice u ekonomskom smislu da bi poboljšali trenutno tešku socijalnu situaciju u našem gradu,- rekao je Atić.
Na svečanom prijemu poslužena su tradicionalna bajramska jela.