Upriličen prijem za ambasadora Bugarske u Bosni i Hercegovini

30.08.2022. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić danas je, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i koordinatorom Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara BiH Miroslavom Gavrićem, održao sastanak s ambasadorom Bugarske u BiH Nj. E. Valerijem Ivanovim Yotovom. Ovo je Yotova prva posjeta Brčko distriktu BiH nakon što je stupio na dužnost ambasadora.

Image for news

Kako je izjavio gradonačelnik Kadrić, tokom sastanka s ambasadorom razgovaralo se o različitim temama i mogućnostima saradnje Vlade Distrikta i Ambasade Bugarske, te će prva saradnja biti iz oblasti kulture organizovanjem jedne umjetničke postavke u prostorijama Galerije.

„Mi u Brčkom smo uistinu veoma zadovoljni kada postoji interesovanje predstavnika Međunarodne zajednice, predstavnika ambasada i nama prijateljskih zemalja gdje možemo prezentovati sve pozitivne procese koji se ovdje odvijaju i iskazati želju za saradnjom i podrškom u budućim aktivnostima. Iskoristili smo priliku da ambasadora Yotova upoznamo o svim važnim aktivnostima koje Vlada Distrikta trenutno provodi, o našoj saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama u rješavanju nekih kapitalnih i infrastrukturnih projekata na području Distrikta, na uspostavi ekonomskih zona i generalno, na jednom jasnom političkom usmjerenju i perspektivi Brčko distrikta BiH kao političke zajednice čiji građani zaslužuju jedan bolji standard života i status na ovom dijelu Balkana“, izjavio je Kadrić.

Ambasador Yotov zahvalio se na pozivu i prijemu, iskazavši zadovoljstvo o postignutim dogovorima za buduću saradnju Brčko distrikta BiH i njegove zemlje.

„Naši narodi imaju duboke historijske veze i naša bliskost se ogleda kroz sličnu kulturu, gastronomiju, zajedničkom težnjom za tolerancijom i suživotom. Evropska unija je najveći svjetski donator razvojne pomoći, a Bugarska kao članica EU ima poseban program razvojne pomoći finansiranjem projekta u zemljama zapadnog Balkana koji su za nas prioritetni i inkluzivni u BiH. Dobili smo vrlo dobar prijedlog za projekat na području Distrikta, u osnovnoj školi u Brezovom Polju, kojim je predviđena izgradnja i opremanje sportskog terena za učenike uzrasta od 6 do 15 godina, prilagođeno i za osobe s posebnim potrebama za sport i fizičku kulturu“, naglasio je ambasador.