Prezentovani podaci DevInfo softvera SPIS projekta socijalne zaštite i inkluzije u BiH

18.4.2013. U okviru SPIS projekta "Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzija djece u BiH" danas je održana prezentacija podataka prikupljenih u DevInfo softveru.

Image for news

Pokrovitelj ovog projekta je UNICEF, uz učešće Nevladine organizacije "Budimo aktivni" iz Sarajeva. Naime, prikupljeni su i prikazani podaci iz 2009, 2010. i 2011. godine od relevantnih ustanova, obrazovnih institucija, zdravstva i socijalne zaštite te nevladinih organizacija.

Značaj projekta je objedinjavanje svih podataka u jednu centralizovanu bazu, što uz mogućnosti koje daje "DevInfo" predstavlja brz i jednostavan način za korištenje istih.

Ismet Kapetanović, izvršni direktor Nevladine organizacije "Budimo aktivni" koja je tehnički partner projekta, kazao je da je Brčko distrikt BiH uključen u projekat za period od 2011. do 2014. godine.

"Ovaj softver primjenjuje se u 130 zemalja svijeta, a u BiH u 36 općina. Kao jedinstvena baza podataka omogućava prikupljanje podataka iz različitih oblasti života – demografski pokazatelji važni za jednu sredinu, kao i ekonomske prilike s akcentom na djecu i mlade", dodao je Kapetanović, naglašavajući da nema zapreka da se liste postojećih indikatora u tom softveru prošire u budućnosti sa podacima i iz drugih oblasti.

Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu u Vladi Distrikta, navela je još jedan od projekata u sklopu sistema jačanja socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH Monitoring upisa djece s problemom nasilja u porodici, kao i djece s posebnim potrebama te posebno usmjeren projekat produžene nastave u Desetoj osnovnoj školi na Prutačama.