Prezentirani rezultati arheoloških iskopavanja na "Zidinama"

5.12.2013. Danas je u Franjevačkom samostanu sv. Ante u Dubravama upriličena prezentacija rezultata arheoloških iskopavanja zidina srednjovjekovnog Franjevačkog samostana i crkve iz 13. stoljeća u Gornjoj Skakavi gdje su se okupili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, kao i osobe iz javnog, kulturnog i vjerskog života Brčko distrikta BiH.

Image for news
2013-12-05-Prezentacija-Zidine-2
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je važnost ovoga istraživanja kako za ovu lokalnu zajednicu tako i za cijelu BiH pa i čak i šire.
"Dvije srednjovjekovne crkve velikih dimenzija koje su ovdje pronađene i krstionica ukazuju na to da se radi o specifičnoj građevini u smislu stila gradnje koji se rijetko nalazi na ovome prostoru. Samo nalazište govori u prilog tome da je civilizacija tu postojala prije više stotina godina i upućuje nas na spoznaju da je Brčko i tada bilo raskršće važnih prometnica i centar komunikacije što se sa historijskog aspekta može dobro evaluirati", kazao je gradonačelnik Domić, dodajući da će se i s vjerske tačke gledišta zasigurno probuditi veći interes vjernika.
2013-12-05-Prezentacija-Zidine-3
Gradonačelnik je još dodao da se očekuje očitovanje Komisije za kulturno-historijsko naslijeđe iz Sarajeva o statusu tog objekta kao duhovno historijskog nalazišta.
"U skladu s tim uputstvima Vlada bi preduzela mjere i radnje da se i pravni status tog lokaliteta razriješi kako bi se dalje iskopine nastavile i eventualno pojavili neki novi objekti u širem obuhvatu lokaliteta samostana", objasnio je gradonačelnik, iskazujući uvjerenja da će se tamo pronaći dosta elemenata koji će u konačnici završiti u muzeju, a onda bi se o tom vremenu i načinu kako se živjelo govorilo u jednom sasvim drugom pogledu i uz nova saznanja.
On je naglasio da su u budžetu za 2014. godinu već predviđena sredstva za ove namjene u iznosu od 100.000 KM.
Voditelj arheoloških istraživanja na Zidinama Zvonko Bojčić napomenuo je da istraživanje još nije završeno, te je pojasnio da su tokom arheoloških iskopavanja 2013. godine gotovo u cijelosti pronađeni građevinski ostaci zidova veće gotičke crkve, a u njezinoj unutrašnjosti i ostaci starije romaničke crkve te ostaci zidova najstarijeg arhitektonskog sklopa i većeg broja pokretnih nalaza arhitektonske plastike, od kojih se neki ističu po oblikovanju i jedinstvenosti svojih profilacija.
2013-12-05-Prezentacija-Zidine-4
2013-12-05-Prezentacija-Zidine-5
"Sva je prilika da tamo ima još i starijih nalaza. To je jedan vrlo značajan i vrlo kompleksan kontinuitet korištenja toga mjesta. Može se reći da lokalitet Zidine u Skakavi, s obzirom na rezultate istraživanja, pokazuje izrazitu slojevitost i to je jedan vrlo značajan spomenički kompleks koji bi svakako vrijedilo dalje istraživati“, zaključio je Bojčić.