Prezentacija projekta proizvodnje zdrave hrane u Brčko distriktu

18.9.2010. - Gradonačelniku Brčko distrikta BiH, dr. Draganu Pajiću i njegovim saradnicima predstavnici njemačko-švicarsko-hrvatske kompanije „Mikromineral“ prezentovali su idejni projekt uspostavljanja agrokompleksa na oko 100 hektara zemljišta, gdje bi se proizvodila zdrava hrana za koju bi bio obezbijeđen izvoz u zemlje Evrope.

Image for news
Poljoprivredni proizvođači iz Brčko distrikta koji se bave stočarskom i povrtarskom proizvodnjom bili bi kooperanti i po osnovu ovog projekta bilo bi zaposleno oko 350 radnika i bilo angažovano oko 1200 kooperantskih porodica. Vrijednost projekta bi iznosio oko 25 miliona eura. Riječ je o uzgoju zdrave hrane u staklenicima i plastenicima sa jednim zatvorenim ciklusom proizvodnje i specifičnim načinom obrade voća i povrća, rekao je prof. dr Mirsad Sadiković, predstavnik kompanije „Mikromineral“, koji je inače iz Brčkog.

Idejni projekt je gotov i on će biti implementiran u naredna dva-tri mjeseca u Hrvatskoj, a u Brčko distriktu bi mogao biti realizovan za najviše godinu dana. Gradonačelnik Pajić i njegovi saradnici su ocijenili projekt prihvatljivim i izrazili volju da se dalje radi na stvaranju potrebnih uslova da se on i realizuje u Brčko distriktu.