Prekograničnom saradnjom do bržeg razvoja turizma

Image for news

1.12.2011. U okviru programa prekogranične saradnje između Brčko Distrikta BiH i općine Drenovci u Republici Hrvatskoj danas je u Gradskoj vijećnici u Brčkom potpisana Aplikacija projekta "GATE" (Gastronomy and Agro-Tourism Experience) iz oblasti turizma. Aplikaciju su potpisali u ime Brčko Distrikta BiH: gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Miroslav Gavrić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Ljubomir Trifunović, predsjednik Udruženja hotelijera Brčko Distrikta BiH Radivoje Mijatović i Jovana Simić kao predstavnica Udruženja "Omladinska organizacija Most", dok su u ime općine Drenovci potpisnici načelnik općine Drenovci Jakša Šestić, zamjenik predsjednika Udruženja "Sava" Ivan Filipović i predsjednik Lokalne razvojne agencije "Vjeverica" Stjepan Abramović. Projektom "GATE" bit će unaprijeđen kvalitet života stanovnika dvaju općina kroz uspostavljanje i unapređenje socijalne kohezije i sačinjavanje zajedničkog turističkog proizvoda kojeg će definisati renomirana institucija iz oblasti turizma. Rezultati projekta bit će uspostavljanje saradnje između poljoprivrednog i turističkog sektora, unaprjeđenje znanja i kapaciteta poljoprivrednika i proizvođača tradicionalnih proizvoda te oblikovanje zajedničke turističke ponude.

Tokom implementacije projekta bit će provedeno četiri niza edukacija u BiH i Hrvatskoj o načinima plasiranja poljoprivrednog proizvoda u turistički, kao i proizvodnji, oblikovanju i plasiranju suvenira. Planirano je i uređenje rijeke Save postavljanjem dječjih igrališta, vidikovaca, klupa i manjih turističkih objekata na području Ficibajera u Brčkom i Račinovaca u Republici Hrvatskoj te uređenje pješačkih i šumskih staza. Također će biti sačinjena kompletna turistička signalizacija za Brčko Distrikt BiH i općine Drenovci, Vrbanju i Gunju. Krajnje aktivnosti projekta su promotivnog tipa u vidu kataloga, letaka, zajedničkog turističkog suvenira, zajedničke internet stranice kao i gastro susreti koji će se odvijati po dva dana u Brčkom i Drenovcima. Izlazak na tržište Evropske unije krajnji je cilj projekta "GATE" učestvovanjem na sajmu turizma u Ljubljani, rečeno je na današnjem sastanku.

2011-12-01-Prekogranicna_saradnja-turizam1

-Ovaj projekat će pomoći svim partnerima da svoj turistički potencijal upakuju u dopadljiv turistički proizvod koji će moći da se plasira na širem tržištu. Glavni korisnici će biti do sada neiskorišteni potencijali u vidu ljudskih resursa u ruralnim područjima, omladine i tradicionalnih zanata, naglasio je šef Službe za turizam u Vladi Brčko Distrikta BiH Aleksandar Đurić.
- Kroz ovaj projekat će se približiti dva grada koje dijeli rijeka Sava i moći ćemo međusobnom saradnjom doprinijeti zajedničkom i bržem razvoju oba prostora kako bi što bolje prezentovali naše kapacitete u Evropskoj uniji, rekao je načelnik općine Drenovci Jakša Šestić.

2011-12-01-Prekogranicna_saradnja-turizam2