Predstavnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja boravio u Brčkom

6.12.2013. Peter N. Due, predstavnik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja za zemlje zapadnog Balkana, boravio je u petak, 6. decembra 2013. godine u prvoj posjeti Brčko distriktu BiH, gdje se u prostorijama Gradske vijećnice sastao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem.

Image for news
Boravak u Distriktu je u sklopu višednevnih posjeta predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) zemljama regije s ciljem upoznavanja i boljeg razumijevanja ekonomskih, političkih i društvenih izazova i potencijala sa kojima se ova lokalna zajednica i cijela regija susreću.
2013-12-09-Generalni_sekretar_UN_u_Brckom-2
Gradonačelnik Domić mu je poželio dobrodošlicu te ugodan boravak u Brčko distriktu BiH i zahvalio što je u okviru zvaničnih posjeta, osim entiteta, posjetio i Distrikt.
Tokom sastanka razgovarano je o društveno-političkoj i ekonomskoj situaciji kao i o aktuelnom stanju u privrednoj djelatnosti Brčko distrikta BiH, a bilo je riječi i o realizovanju krupnih infrastrukturnih projekata, naprimjer: zaobilaznice oko grada, objekta zgrade policije, revitalizacije Luke i izmještanja željezničkog kolosijeka te projekta prečišćavanja otpadnih voda, ali i mnogih drugih.
Due je nakon gradonačelnikovog izlaganja o prilikama u Distriktu iskazao svoje viđenje da je u odnosu na entitete Brčko distrikt BiH na mnogo načina uspješna priča, dodajući da sada vidi regiju koja ne gleda u prošlost nego je okrenuta ka boljoj budućnosti.
On je iskazao spremnost u pružanju podrške ovoj regiji da bi ostvarila još veći napredak i prevladala sve izazove s kojima se susreće.