Predstavnici UNICEFA-a kod šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge

2.10.2012. Predstavnici UNICEF-a BiH razgovarali su, u okviru posjete Distriktu, sa šefom Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Admirom Čandićem.
Na sastanku je bilo riječi o dosadašnjim projektima koje provodi ovo odjeljenje, a u koje je uključen UNICEF kao i o radu Odjeljenja uopće, s posebnim naglaskom na socijalnu i zdravstvenu zaštitu djece i invalidnih osoba.

Image for news

Šef Odjeljenja Admir Čandić i član Upravnog odbora projekta SPIS na državnom nivou istakao je da je od ove godine i Brčko postalo partner u ovom projektu koji ima za cilj unapređenje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece, radeći na jačanju okvira javnih politika i izgradnji kapaciteta, vodeći računa naročito u primjeni pristupa zasnovanih na ljudskim pravima i potrebama.

"U Brčkom je imenovana interresorna radna grupa koja radi na ovom projektu, a u toku je izrada akcionog plana kao i realizacija posebno usmjerenog projekta za podršku djeci iz materijalno neosiguranih porodica u Osnovnoj školi na Prutačama u smislu produženog boravka", dodao je Čandić.

Šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović naglasila je da u spomenutim projektima zajednički učestvuju Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Centar za mentalno zdravlje, Odjeljenje za obrazovanje kao i nevladine organizacije. Ona je dodala da je u okviru projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom", koji se također provodi pod pokroviteljstvom UNICEF-a, usvojen Akcioni plan prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera u Brčkom koji podrazumijeva pripremu predstavnika nadležnih institucija za primjenu Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Zamjenik predstavnika UNICEF-a za BiH Anne Claire Dufay zahvalila je predstavnicima Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge na informacijama o dosadašnjoj realizaciji zajedničkih projekata i čestitala na uspješnom radu. On je dodala da je UNICEF prepoznao dobre partnere u saradnicima iz Brčkog te da se nada nastavku saradnje i na drugim projektima koji su od značaja za stanovnike Distrikta.