Predstavnici Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH posjetili Brčko distrikt


8.7.2011. Članovi Odbora za zdravstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, posjetili su Brčko distrikt, gdje su sa predstavnicima Vlade razgovarali o sistemu zdravstvene zaštite u našem gradu, nakon čega su obišli Opštu bolnicu i Dom zdravlja.

Image for news
U okviru plana i programa rada ovog Odbora jeste obilazak cijele BiH, a kao prva destinacija odabran je upravo Brčko distrikt. Tim povodom dr. Dragan Pajić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH izrazio je zadovoljstvo ovom posjetom te dodao da će se pokušati da sve ono što je ovom posjetom viđeno uobliči u okviru određenih zaključaka koji bi trebali u budućnosti da se sprovode, i da se zajednički radi na unapređenju sistema zdravstva, ne samo u Brčko distriktu nego na nivou cijele BiH, istakao je gradonačelnik. Prim.dr. Josip Jurišić, predsjednik Odbora za zdravstvo kazao je da je cilj posjete bio da se upoznaju sa situacijom u zdravstvu Brčko distrikta, te da razmijene iskustva. On je dodao da su nakon razgovora sa gradonačelnikom i šefom Odjeljenja za zdravstvo dobili jedan uvid i presjek stanja u ovoj oblasti i tom prilikom naglasio da su rezultati jako dobri. Neke stvari koje smo danas čuli od kolega u Brčkom mi ćemo nastojati da sprovedemo u djelo i kod nas u Federaciji, ali se istovremeno nadam da su i oni mogli čuti neke pozitivne stvari od nas, tako da vjerujem da ćemo na obostranu korist moći da poboljšamo zdravstvo kako u Brčko distriktu tako i u Federaciji BiH, a sve za dobrobit građana odnosno pacijenata, istakao je Jurišić. On je pozvao građane Brčko distrikta odnosno odgovorne političare da podrže projekat ginekološko-akušerskog te radiološko-onkološkog centra u Distriktu. Jurišić je najavio da će poslije Brčkog posjetiti sva kantonalna ministarstva zdravsta te Odbor za zdravstvo Narodne skupštine Republike Srpske.

2011-07-08-Odbor_za_zdravstvo_FBIH_u_posjeti_Brckom-2

Dr. Admir Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su članovi ovog Odbora za prvu destinaciju u svom programu obilaska izabrali upravo grad Brčko, te istakao da su imali prilike razmijeniti kako pozitivna tako i negatvina iskustva a sve u cilju i dobrobiti jačanja sistema zdravstvene zaštite na nivou BiH.