Predstavnici kompanije "Jadran naftagasa" o mogućnostima saradnje s Distriktom

19.3.2013. Oko pretpostavke o postojanju naftnih i plinskih ležišta na području Brčko distrikta BiH i okoline, te inicijativi za provođenje istraživanja u toj oblasti razgovarali su danas gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić. Oni su se sastali u Gradskoj vijećnici sa predstavnicima kompanije "Jadran naftagas" koji vrše istraživanja eksploatacije nafte i plina na teritoriji RS.

Image for news

S obzirom da najnovije procjene nagovještavaju postojanje potencijalnih rezervi naftnih bušotina u RS, te prema nekim nepotvrđenim izvorima otkrivene mogućnost postojanja naftnih ležišta u Vitanovićima, na području Brčko distrikta BiH, predstavnici ove kompanije smatraju da mogu ponuditi svoj angažman u vezi s provođenjem potrebnih aktivnosti i na prostoru Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić iskazao je potrebu za obrazloženjem ove inicijative od strane predstavnika kompanije "Jadran naftagasa", kako bi sa detaljnim saznanjima o strateškom uticaju, ekološkoj opravdanosti, te visini tražene koncesivne naknade bili u mogućnosti ovu inicijativu razmatrati na Skupštini Brčko distrikta BiH i dogovarati eventualnu saradnju u budućnosti.