Predstavnici Distrikta s ministrom komunikacija i prometa BiH o izgradnji mosta i autoputa

26.3.2021. Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te nadležnih institucija distrikta Brčko sastali su se u Gradskoj vijećnici s ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem i razgovarali o realizaciji projekta izgradnje mosta Brčko – Gunja kao i izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd i dijela autoputa koji će prolaziti kroz Brčko distrikt BiH.

Image for news

Gradonačelnik je naglasio da osim izgradnje autoputa, izgradnja mosta preko rijeke Save je jedan od fokusa rada Vlade i nadležnih institucija Distrikta.

„Ministra smo informisali o našim namjerama za izgradnju novog mosta na rijeci Savi pored postojećeg kako bismo ponovo stvorili uslove da imamo promet teškog saobraćaja. Razgovarali smo i o našim ubrzanim aktivnostima na pripremama u okviru prostorno-planske dokumentacije koja se odnosi na definisanje trase autoputa koji će ići preko teritorije Distrikta. Dobili smo i određene spoznaje da moramo ubrzati dodatno naše aktivnosti s obzirom da će se jako brzo krenuti s izgradnjom trase od Kuzmina preko Bijeljine i Brčko mora spremno dočekati sve na svojoj teritoriji. Očekujem da će ova posjeta uistinu dati dobar rezultat i da ćemo uspjeti u našim planovima“, kazao je Kadrić.

Ministar Vojin Mitrović na sastanku je naglasio značajnost potpisivanja sporazuma između BiH i Republike Turske o infrastrukturnim i građevinskim projektima kao i sporazumu o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između građana BiH i Turske. On je informisao gradonačelnika i o prvoj etapi izgradnje autoputa od Rače prema Bijeljini.

„Isto tako jedno od pitanja je i pitanje plinovoda koji će pratiti autoput, odnosno priključenje plinovoda na turski tok i snabdijevanje plinom BiH što su i gradonačelnik i njegovi saradnici prihvatili sa zadovoljstvom. Također, na problemu mosta radi se duže vrijeme i imaju predložena tri ili četiri rješenja vezana za rekonstrukciju mosta, ali tu je i ideja izgradnje novog mosta, jer su analize pokazale da rekonstrukcija mosta koji je star oko 120 godina neće moći dugoročno zadovoljiti prevoz teretnog saobraćaja. Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju, ali i o značajnoj brčanskoj riječnoj luci koja je bitna za grad i BiH“, kazao je Mitrović.

Gradonačelnika i predstavnike Distrikta Mitrović je upoznao i oko preuzimanja aktivnosti Ministarstva komunikacije i prometa BiH vezano za deminiranje desne obale rijeke Save jednog od preduslova za uređenje korita kako bi se osposobila plovnost kao, kako je kazao, najjeftiniji vid transporta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da su putne komunikacije i osiguravanje ekološki prihvatljivog i jeftinog energenta od strateškog interesa za svaku zajednicu, ali i za Distrikt.

„Hvala ministru što čini da Distrikt bude dio ovih važnih projekata koji će omogućiti i razvoj ove lokalne zajednice i stvoriti uslove da ona bude prihvatljiva za strane i domaće investitore. Ovi projekti su u funkciji i za razvoj „Luke Brčko“ kao strateškog preduzeća koji je od interesa ne samo za Brčko, nego i za BiH. Vjerujem da će današnja posjeta ubrzati aktivnosti na realizaciji ovih projekata, ali i još jednog važnog projekta, a to je rješavanje problema odvijanja teretnog saobraćaja između Distrikta i Hrvatske“, izjavio je Milić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, Ratko Stjepanović, šef Odjeljenja za javne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Edin Zaimović, šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne Vlade Brčko distrikta BiH, Miroslav Gavrić, šef Kancelarije koordinatora Brčko distrikta BiH u Vijeću ministara BiH, kao i predstavnici JP „Putevi Brčko“ i Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.