Predstavljena online aplikacija za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivredi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković danas su na konferenciji za medije predstavili online aplikaciju za podnošenje zahtjeva za podsticaj u poljoprivredi.

Image for news

Gradonačelnik je istakao da se s ovim postiže bolji uvid u stanje na terenu kao i efikasniji rad sa podnosiocima zahtjeva.

„Također, administracija će biti manje opterećena, poljoprivrednici neće gubiti vrijeme prilikom podnošenja zahtjeva, biće bolji monitoring, olakšati će se rad i mislim da će biti opcija uštede kroz kontrole i suzbijanje eventualnih manipulacija. Ovo je pionirski projekat koji je ustanovio šef Odjeljenja i mislim da će ova praksa biti proširena i na druga odjeljenja, prije svega mislim na Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge“, kazao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković kazao je da je prošle sedmice aplikacija objavljena na stranici Vlade Brčko distrikta BiH i da oni koji žele mogu online podnijeti zahtjev.

„Kako bi bilo korisniku jasnije popuniti elektronski zahtjev mi smo prilikom ulaska na tu aplikaciju omogućili i video uputstvo. Što se tiče onih koji ne znaju da koriste savremene aplikacije ili nisu u mogućnosti uvijek mogu doći u naše Odjeljenje i podnijeti zahtjev“, kazao je Ninković.

On je naglasio da se zahtjev može podnijeti putem bilo koje digitalne platforme.

„Poljoprivrednik može podnijeti zahtjev putem mobilnog telefona ili računara i dovoljno je samo da imaju pristup internetu, da se registruju, unesu svoju mail adresu, a zatim mogu startati sa upisivanjem svoje kulture koju žele da prijave za podsticaj. Kada završe taj dio posla, klikom zahtjev šalju Odjeljenju gdje će službenik pregledati da li je sve ispravno popunjeno. On će istim putem vratiti poruku u obliku informacije gdje će ujedno u toj poruci dobiti uputstva za dalje korake“, kazao je Ninković.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu je podsjetio da se softver primjenjuje od 1. januara 2022. godine i da se radi o samo jednom dodatku online podnošenja zahtjeva.

„Još jedna nova stvar koju smo uveli je da naše komisije na terenu ubuduće ne rade više sa papirima i olovkom, nego sve preko naše aplikacije. To smo isto obezbijedili i u Pododjeljenju za veterinarstvo. Prednost je što ćemo podatke dobijati automatski u naš softver i postojat će puna kontrola, kao i kontrola rada službenika. Njima će zasigurno rad na terenu biti olakšan“, kazao je Ninković.

Na kraju konferencije za medije gradonačelnik je podjsetio da je šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenko Ninković u prošloj godini realizovao sve projekte koji su predviđeni gdje je, kako je naglasio, ukupna suma novca iznosila preko trinaest miliona maraka za podsticaj u poljoprivredi. On je istakao da je i prvi put u historiji Distrikta odvojen milion maraka za regresirano gorivo, za subvencije u poljoprivredi.

Aplikaciju i video uputstvo na ovom linku

https://zahtjevi.psv.bdcentral.net/

https://youtu.be/JqskNDDfmmE