Predstavljena online aplikacija za podnošenje zahtjeva za poticaj u poljoprivredi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Milenko Ninković danas su na konferenciji za medije predstavili online aplikaciju za podnošenje zahtjeva za poticaj u poljoprivredi.

Image for news

Gradonačelnik je istakao da se s ovim postiže bolji uvid u stanje na terenu kao i učinkovitiji rad s podnositeljima zahtjeva.

„Također, administracija će biti manje opterećena, poljoprivrednici neće gubiti vrijeme prilikom podnošenja zahtjeva, bit će bolji monitoring, olakšati će se rad i mislim da će biti opcija uštede kroz kontrole i suzbijanje eventualnih manipulacija. Ovo je pionirski projekt koji je ustanovio predstojnik Odjela i mislim da će ova praksa biti proširena i na druge odjele, prije svega mislim na Odjel za zdravstvo i ostale usluge“, kazao je gradonačelnik.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Milenko Ninković kazo je da je prošlog tjedna aplikacija objavljena na stranici Vlade Brčko distrikta BiH i da oni koji žele mogu online podnijeti zahtjev.

„Kako bi bilo korisniku jasnije popuniti elektronički zahtjev mi smo prilikom ulaska na tu aplikaciju omogućili i video uputu. Što se tiče onih koji ne znaju da koriste suvremene aplikacije ili nisu u mogućnosti uvijek mogu doći u naše Odjel i podnijeti zahtjev“, kazao je Ninković.

On je naglasio da se zahtjev može podnijeti putem bilo koje digitalne platforme.

„Poljoprivrednik može podnijeti zahtjev putem mobilnog telefona ili računala i dovoljno je samo da imaju pristup internetu, da se registriraju, unesu svoju e-poštu, a zatim mogu početi s upisivanjem svoje kulture koju žele da prijave za poticaj. Kada završe taj dio posla, klikom zahtjev šalju Odjelu gdje će službenik pregledati je li sve ispravno popunjeno. On će istim putem vratiti poruku u obliku informacije gdje će ujedno u toj poruci dobiti upute za daljnje korake“, kazao je Ninković.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu je podsjetio da se softver primjenjuje od 1. siječnja 2022. godine i da se radi o samo jednom dodatku online podnošenja zahtjeva.

„Još jedna nova stvar koju smo uveli je da naša povjerenstva na terenu ubuduće ne rade više s papirima i olovkom, nego sve preko naše aplikacije. To smo isto osigurali i u Pododjelu za veterinarstvo. Prednost je što ćemo podatke dobivati automatski u naš softver i postojat će puna kontrola, kao i kontrola rada službenika. Njima će zasigurno rad na terenu biti olakšan“, kazao je Ninković.

Na kraju konferencije za medije gradonačelnik je podsjetio da je predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Milenko Ninković u prošloj godini realizirao sve projekte koji su predviđeni gdje je, kako je naglasio, ukupni zbir novca iznosio je preko trinaest milijuna maraka za poticaj u poljoprivredi. On je istakao da je i prvi put u povijesti Distrikta odvojen milijun maraka za regresirano gorivo, za subvcencije u poljoprivredi.

Aplikaciju i video uputa na ovoj poveznici:

https://zahtjevi.psv.bdcentral.net/

https://youtu.be/JqskNDDfmmE