Predstavljen projekat zaobilaznice oko Brčkog

28.3.2013. Predstavnici konzorcija "IGH" iz Zagreba i "Geo puta" iz Banje Luke prezentovali su danas Vladi i Skupštini Distrikta glavni projekat "Zaobilaznica oko Brčkog" u vrijednosti od 819. 000 KM, čije je kreditno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 28,5 miliona eura.

Image for news

Ova moderno koncipirana saobraćajnica, dužine oko 18 kilometara, sa svim neophodnim infrastrukturnim objektima izvući će promet iz grada i prebaciti vodo tranzit grada.

Svjetlana Čivčić, šefica Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH, istakla je da je eksproprijacija zemljišta na ovoj trasi već pri kraju, a nakon potpune projektne dokumentacije, uslijedit će pribavljanje građevinske dozvole. Ona je, također, dodala da se konkurs za izvođače radova očekuje do kraja ove godine, što bi omogućilo početak gradnje zaobilaznice već početkom sljedeće godine.

Stjepan Kralj, glavni projektant kompanije "IGH" Zagreb, sa dugogodišnjim iskustvom rada na sličnim projektima, naglasio je da planovi idu prema zacrtanoj dinamici te da se trenutno nalaze na  polovici ugovorenog roka.

Nakon ove prezentacije bile su otvorene mogućnosti prisutnima da ukažu na eventualne prijedloge i sugestije kojima bi u ovoj fazi poboljšali projekat zaobilaznice.