Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u posjeti Brčko distriktu BiH

9.7.2013. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravio je danas, u sklopu službene posjete BiH, i u Brčko distriktu BiH. Bila je ovo prva službena posjeta predsjednika Josipovića otkako je Republika Hrvatska ušla u Evropsku uniju.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i tuzlanski gerant Konzulata RH u Tuzli Davor Zujić dočekali su predsjednika Josipovića koji je helikopterom sletio na gradski stadion "Meraje" u Brčkom.

2013-07-19-Posjeta_Ive_Josipovica-8

Nakon dočeka, upriličen je svečani susret predsjednika Josipovića, gradonačelnika dr. Domića, šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, načelnika općine Gunja Hrvoja Lucića, župana Vukovarsko-srijemske županije RH Bože Galića na Savskom mostu graničnog prelaza Brčko – Gunja, uz mnoštvo novinara i prisutnih koji su ih dočekali gromoglasnim aplauzom, a potom je uslijedila šetnja mostom, gdje je na simboličan način prikazana blizina EU našoj državi.

2013-07-19-Posjeta_Ive_Josipovica-6

Predsjednik Josipović je ovom prilikom napomenuo da je Brčko grad koji je odlično povezan sa Hrvatskom te da su ljudi s obje strane rijeke Save oduvijek funkcionisali kao cjelina.

“Možda Brčko i jeste simbol buduće evropske BiH”, rekao je Josipović, ističući da će se područja saradnje BiH i Hrvatske širiti kao i uvjerenje da će ulazak Hrvatske u EU vrlo povoljno djelovati i na BiH jer se kroz zajedničku saradnju otvaraju putevi za privrednu, kulturnu i svaku drugu saradnju.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić iskazao je ogromno zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Josipovića Brčko distriktu BiH.

2013-07-19-Posjeta_Ive_Josipovica-3

"Ova posjeta je odavanje počasti svima koji su radili i zalagali se za stvaranje zajedničkog života nakon rata na ovom prostoru, a ova posjeta nam predstavlja podstrek da nastavimo raditi na stvaranju suživota, međusobnog povjerenja, tolerancije i privrednog prosperiteta, te da učimo iz iskustva Hrvatske, ali i da osjetimo optimizam koji sada vlada u RH, kao i da je moguće uspjeti ući u EU”, naglasio je gradonačelnik Domić.

Odgovarajući na novinarska pitanja šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen istaknuo je da je ovo historijska posjeta upravo zbog toga što je predsjednik Hrvatske za svoju prvu posjetu otkako je Hrvatska primljena u EU izabrao baš BiH.

"To treba biti ohrabrenje jer nema dileme da će iskustva koje je Hrvatska prošla u procesu pristupanja EU biti od koristi i BiH”, zaključio je Sorensen.

2013-07-19-Posjeta_Ive_Josipovica-4

Nakon svečanog susreta na Savskom mostu upriličen je sastanak u Gradskoj vijećnici sa privrednicima iz BiH i Hrvatske te predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta.

2013-07-19-Posjeta_Ive_Josipovica-5

2013-07-19-Posjeta_Ive_Josipovica-7