Potpisan ugovor o saradnji na projektu socijalnog zbrinjavanja

19.12.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić potpisao je danas ugovor o saradnji na realizovanju projekta "Sistem socijalnog stanovanja – razvoj integrisanog modela u teoriji i praksi" sa Međunarodnom humanitarnom organizacijom Hifswerk Austria International.

Image for news
Projektom je predviđena izgradnja 10 stambenih jedinica na području Brčko distrikta BiH za potrebe socijalnog zbrinjavanja.

2013-12-18-Potpisani_ugovori-za_socijalno_zbrinavanje_radnika-Sala

Projekat je sufinansiran iz fondova Evropske Unije u iznosu od milion konvertibilnih maraka i uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH.

2013-12-18-Potpisani_ugovori-za_socijalno_zbrinavanje_radnika-2

"Činom potpisivanja ovog dokumenta Brčko distrikt BiH se obavezao te osigurao 100.000 KM subvencije za izgradnju objekta za koji je još preostalo da se utvrdi lokacija. Predviđeni rok za izgradnju je 20 mjeseci mada bi radovi trebali biti završeni do kraja 2014. godine", istakao je gradonačelnik Domić.
Direktorica Hifswerk Austria International za područje BiH Suzana Jašarević naglasila je da su lokalne zajednice pokazale veliko interesovanje u pružanju pomoći i podrške osobama koje spadaju u socijalno ugroženu populaciju.
"Široka je lepeza onih kojima je pomoć potrebna, stoga će se taj izbor vršiti u saradnji s predstavnicima Vlade Brčko distrikta BiH", navela je Jašarevićeva, ističući da je projekat od izuzetnog značaja te da očekuje dobru saradnju i na drugim sličnim projektima.
2013-12-18-Potpisani_ugovori-za_socijalno_zbrinavanje_radnika3
Potencijalni korisnici mogu biti socijalno ugrožene porodice, osobe sa invaliditetom, samohrane majke, porodice s maloljetnom djecom bez roditeljskog staranja, civilne žrtve rata, porodice smještene u kolektivnim centrima, privremenim ili improvizovanim objektima, stari i iznemogli, pripadnici manjina, raseljena lica i izbjeglice, te osobe koje nemaju riješeno stambeno pitanje ili žive u neuslovnim stambenim jedinicama.
Rifet Mujanović, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, pojasnio je da se radi o luksuzno opremljenim stanovima koji će biti u vlasništvu Brčko distrikta BiH, a za koje će korisnici plaćati simboličnu najamninu.