Потписан уговор о грађењу између Владе Брчко дистрикта и Владе Републике Српске


25.3.2011. Градоначелник Брчко дистрикта БиХ, др Драган Пајић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Владе Републике Српске Петар Ђокић потписали су уговор о грађењу између Владе Брчко дистрикта БиХ и Владе Републике Српске. Уговор се односи на изградњу стамбено-пословног објекта у Брчком, намијењеног за смјештај 37 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. Овај уговор проистекао из раније потписаног Протокола о међусобним обавезама двију влада, чиме се наставља реализација програма потпуног стамбеног збрињавања борачких категорија и Уговора о преношењу права грађења, који је потписан децембра прошле године.

Image for news
Градоначелник Пајић истакао је да је Влада Брчко дистрикта БиХ била обавезна обезбиједити локацију и инфраструктуру за градњу овог стамбеног објекта, што је активностима Владе и Скупштине Брчко дистрикта и испоштовано. Он је истакао да је у Буџету Брчко дистрикта издвојено 250.000 КМ за земљиште и инфраструктуру за овај објекат намијењен српским борачким категоријама, као што су обезбијеђена средства и за ову популацију из друга два народа те изразио наду да ће и са Владом Федерације БиХ ускоро бити потписан овакав уговор.
Министар Ђокић је изразио задовољство што је изабран извођач радова, по врло повољној цијени од 780 КМ по квадратном метру, чиме је показана рационалност и одговорност у трошењу друштвених средстава. Он је најавио почетак радова на овом објекту у наредним данима и истакао да је рок за завршетак градње 240 дана, односно да би зграда требала бити предата њеним будућим станарима у новембру ове године. Министар Ђокић је рекао да је овим уговором остварен велики посао, и људски и државни, и изразиo задовољство што ће бити изграђен један квалитетан објекат за смјештај оних који су највише дали за Републику Српску. Стамбено-пословни објекат ће коштати око 1.390.000 КМ, за који је Влада Републике Српске издвојила 80 % средстава према Програму за потпуно збрињавање борачких категорија за шта је издвојила укупно 50 милиона КМ за 5606 корисника. Овај програм ће се у Републици Српској, објаснио је министар Ђокић, реализовати изградњом стамбених јединица и додјељивањем неповратне новчане помоћи породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида, и то по 8000 КМ за обнову постојећих и по 15.000 КМ за изградњу нових стамбених јединица. На овај начин је већ збринуто 2600 породица у Републици Српској, а Влада и надлежно Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ће и даље наставити помагати борачким категоријама, закључио је Петар Ђокић.