Potpisan sporazum za unapređenje turizma u Brčkom

2.10.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić i projekt menadžer organizacije za razvoj turizma iz Doboja "Rotor" Miodrag Bosić potpisali su u zgradi Gradske vijećnice u Brčkom Sporazum o saradnji na implementaciji projekta "ATRIUM" (Arhitektura totalitarnih režima XX. vijeka u urbanom menadžmentu).

Image for news

"Cilj ovog projekta je definisanje i promovisanje te ekonomska valorizacija arhitekture kulturalnog turizma totalitarnih režima XX. vijeka u okviru saradnje između država jugoistočne Evrope", istakao je tehnički asistent organizacije "Rotor" Siniša Mitrović. On je dodao da je ideja potekla iz Italije koja je glavni aplikant ovog projekta te da je cilj omogućiti turistima da posjete ove krajeve i na pravi način dožive arhitekturu i način života u dvadesetom vijeku, što doprinosi ekonomiji i razvoju lokalne zajednice.

Gradonačelnik Miroslav Gavrić istakao je da se Brčko distrikt BiH uključio u ovaj projekat jer će na pravi način biti predstavljena arhitektura prošlog vijeka po kojoj je Jugoslavija bila prepoznatljiva.

2012-10-02-Potpisivanje_sporazuma-1

"Očekujemo da će procjenom u Brčkom biti obnovljene sve značajne građevine koje bi mogle biti dobar turistički sadržaj za buduće posjetioce", istakao je gradonačelnik Gavrić.

On je dodao da je već razgovarano o pruzi Brčko – Banovići, koja je prepoznatljiva, kao i o staroj zgradi željezničke stanice u Brčkom.

Zemlje učesnice projekta "ATRIUM" su Italija, Slovenija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Albanija, Grčka, Srbija, Hrvatska i BiH, a implementator za BiH, iz koje učestvuje oko 20 gradova, jeste organizacija "Rotor".