Potpisan sporazum za poboljšanje saobraćajne komunikacije Brčkog i Lopara

8.6.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić i načelnik općine Lopare dr. Rado Savić potpisali su danas u Loparama Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa na provođenju projekta "Izgradnja dijela lokalnog puta u Mjesnoj zajednici Mrtvica, općina Lopare". Riječ je o završetku putnog pravca Mrtvica – Koretaši dužine oko 600 metara, za koji je iz budžeta Brčko distrikta BiH izdvojeno 70.000 KM.

Image for news

Gradonačelnik Miroslav Gavrić je istakao da Brčko distrikt BiH godinama unazad, u skladu sa mogućnostima budžeta, ulaže sredstva u susjedne općine.

"Grant za pomoć općini Lopare izdvojili smo s ciljem uspostavljanja što kvalitetnije putne komunikacije, a ovakav vid saradnje nastavit ćemo i u budućnosti", istakao je gradonačelnik Gavrić.

Načelnik općine Lopare Rado Savić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma i zahvalio predstavnicima Vlasti u Brčko distriktu BiH što su prepoznali potrebe ove nerazvijene lokalne zajednice. On je dodao da je do sada iz budžeta Brčko distrikta BiH u Lopare uloženo više od 500.000 KM direktnih investicija.

"Općina Lopare ima oko 500 kilometara dugu putnu mrežu, a budžet na godišnjem nivou iznosi oko 4.200.000 KM, stoga je očigledna potreba za podrškom drugih. Sredstva koja smo danas dobili su veoma značajna za cjelokupnu lokalnu zajednicu, a posebno za Mjesnu zajednicu Mrtvica koja se naslanja na Brčko distrikt BiH", zaključio je načelnik Savić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Svjetlana Čivčić i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Niko Stoparić.