Potpisan Sporazum o osnivanju "Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko Distrikta BiH"


18.11.2011. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić, potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta Sreten Bogićević i predsjednik Sindikata Brčko Distrikta BiH Ilija Kalajdžić potpisali su danas Sporazum o osnivanju Ekonomsko-socijalnog vijeća Brčko Distrikta BiH.

Image for news
Gradonačelnik Miroslav Gavrić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog tripartitnog sporazuma.
- Ovo je historijski trenutak u kojem dosadašnja saradnja prevazilazi okvire i načine rada i dobija formu sporazuma. Ovo je nova dimenzija koja će prouzrokovati dobrobit za lokalnu zajednicu i nadam se da će to građani Distrikta u budućnosti i osjetiti, rekao je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Miroslav Gavrić.
Predsjednik Sindikata Brčko Distrikta BiH Ilija Kalajdžić istakao je da trenutno u Brčko Distriktu BiH veoma osjetljiva situacija kada je u pitanju privredni i socijalni razvoj. On je izrazio nadu da je ovaj sporazum korak naprijed ka potpisivanju kolektivnog ugovora u Brčkom i dodao da će brčanski Sindikat zatražiti izmjenu zakonske regulative iz radno-pravne oblasti kao i formiranje odjeljenja za rad i socijalnu politiku u Vladi Brčko Distrikta BiH.

2011-11-18-Sporazum-Osnivanje_Ekonomsko_socijalnog_vijeca1

Potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta BiH Sreten Bogićević rekao je da je Sporazum, koji je potpisan, u interesu svih građana Distrikta.
- Nakon potpisivanja Sporazuma slijedi imenovanje predsjednika Upravnog odbora Ekonomsko-socijalnog vijeća koji broji devet članova, a koji će učestvovati u izradi svih zakona iz ovih oblasti koji ubuduće budu upućivani u proceduru.