Potpisan sporazum između Vukovarsko-srijemske županije i Brčko distrikta BiH

8.2.2011. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić i župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić potpisali su sporazum o saradnji  između ove dvije regije. Cilj sporazuma jeste uspostavljanje, razvijanje i jačanje međusobnih odnosa na svim područjima društvenog, kulturnog i privrednog života u skladu s najboljim tradicijama euroregionalne i prekogranične saradnje.


Image for news

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i istakao da je ovo samo kruna na dobru saradnju posljednjih  godina između ove dvije oblasti, te da je ovo prilika da se pismenim putem definišu okviri saradnje koji se sastoje od privredne saradnje i razvoja u zaštiti okoline oko kulturno-sportskih aktivnosti. On je istakao da sa svim susjednim regijama imaju potpisan sporazum o saradnji, što je bitno za privredu, razvoj ljudskih potencijala i razvoj dobrosusjedskih odnosa. Zajednička saradnja očekuje se između ostalog na projektima saobraćajne povezanosti, izgradnje mosta preko rijeke Save, uređenje vodotoka i regulacija rijeke Save kao i proširenje luka na oba prostora, odnosno na Dunavu i Savi.

2011-02-08-Sporazum_VZS_i_BD-1

 

Gradonačelnik Pajić je također izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o saradnji, odnosno što je napravljen prvi korak ka uspostavljanju svega onoga što je prirodno i normalno za komšije, koje razdvaja samo rijeka Sava. Ali u ovom slučaju rijeka Sava je nešto što i spaja ova dva grada jer se kroz nju identifikuje nekoliko  vitalnih i bitnih projekata za oba grada, istakao je gradonačelnik. On je još napomenuo da postoje veliki potencijali za saradnju u oblasti obrazovanja i zdravstva. Pajić je naglasio da se sastao i sa  gradonačelnikom Županje, te da  očekuje poziv za Županju, gdje će pokušati  identifikovati prioritete za saradnju između dva grada, a prije svega obnavljanje ranije prakse da je Brčko pružalo svu zdravstvenu zaštitu opštini Županja. On je podsjetio da je prije par mjeseci potpisan protokol o saradnji sa općinom Pećinci, koja je sa velikim projektima jedan svijetao primjer da i male općine mogu da naprave velike projekte i da prevaziđu svoju veličinu po površini koju zauzimaju i broju stanovnika koji ih naseljavaju. Gradonačelnik Pajić je istakao i dosad vrlo uspješnu saradnju sa općinom  Slavonski Brod i izrazio nadu da će uskoro ozvaničiti saradnu i sa općinom Orašje.

2011-02-08-Sporazum_VZS_i_BD-2

Dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić rekao je da ovaj sporazum baca novo svjetlo na privredni, društveni i sociološki aspekt saradnje ove dvije regije. Nekada smo puno više i intezivnije sarađivali i sada pokušavamo u nekim dodirnim tačkama da nađemo novu snagu i energiju za privredu ovog kraja, a samim tim i bolje uslove za život. U tom kontekstu se očekuje od oba potpisnika da konkretizuju projekte koji su u sporazumu zacrtani i da ih jedan po jedan pokušaju realizovati, istakao je Domić.

2011-02-08-Sporazum_VZS_i_BD-3

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esad Atić je, komentarišući značaj potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vukovarsko-srijemske županije i Brčko distrikta BiH, istakao da je uvjeren da će projekti koji će proizaći iz ovog sporazuma biti na dobrobit građana obje regije, pa i države. On je izrazio nadu da će se ta saradnja iskoristiti na najbolji mogući način na putu ka evropskim integracijama.

Cilj sporazuma je i izgradnja kapaciteta  lokalnih i regionalnih institucija za upravljanje EU programima i njihova priprema za upravljanje budućim prekograničnim programima u okviru teritorijalne saradnje strukturnih fondova EU.

Nakon svečanosti potpisivanja ovog sporazuma u Hotelu „Jelena“ je upriličena prezentacija hrvatskog brenda „slavonski kulen“ i različitih sorti vina i rakije. Uslijedila je degustacija proizvoda i konkretizacija dogovora po pojedinim oblastima uz druženje lokalnih i gostujućih funkcionera.