Potpisan Memorandum za unapređenje poslovnog ambijenta u Brčkom

29.1.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH Ševal Suljkanović, predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Sead Slomić i predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Ilija Kalajdžić potpisali su danas u Brčkom Memorandum o zajedničkom djelovanju na unapređenju poslovnog ambijenta Distrikta.

Image for news

Potpisivanju Memoranduma prethodio je Okrugli sto o temi "Zajedničko djelovanje na unapređenju poslovnog ambijenta Brčkog" u kojem su učestvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta te privrednici i Sindikat Brčko distrikta BiH.

Okrugli sto je organizovan s ciljem stvaranja pozitivnog privrednog okruženja koje je neophodno za privredi razvoj, unapređenje poljoprivredne proizvodnje kao i jačanje imovinske i opće sigurnosti građana Brčkog.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao da je opredjeljenje nove vlade da u punom kapacitetu sarađuje s privrednicima koji će svojim komentarima, sugestijama i idejama pomoći privredni razvoj Brčkog, kao i da stvori efikasniju administraciju koja će biti u službi građana.

"Složili smo se danas da se ovakvo stanje u privredi ne može nastaviti. Želimo da djelujemo zajednički i da sva raspoloživa sredstva stavimo u funkciju razvoja privrede kako bi socijalni status naših građana bio bolji i kako bismo podstakli zapošljavanje stanovnika i unijeli optimizam u našu sredinu te uveli efikasnost, rad, disciplinu i odgovornost", dodao je gradonačelnik Domić.

Dr. Domić je dodao da memorandum podrazumijeva i borbu protiv mita i korupcije, reformske procese koji zadiru u sve pore života kao i ukidanje prepreka u zakonodavnom smislu.

2013-01-29-Potpisivanje_memoranduma-2

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić rekao je da, pored objektivnih teškoća  s kojima se suočavaju sve ekonomije, privredu Brčko distrikta opterećuju i drugi problemi na koje se može uticati.

"Cilj potpisivanja memoranduma i intenziviranja saradnje između privrednika, s jedne, i izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, s druge strane, jeste upravo to da identifikujemo takve probleme i nađemo najbolja rješenja koja će unaprijediti poslovni ambijent u Distriktu", naglasio je predsjednik Skupštine Đorđa Kojić.

"Potpisivanjem Memoranduma stvorena je pretpostavka za definisanje daljnjeg pravca privrednog razvoja Brčko distrikta BiH, njegove efikasnosti u administrativnom, zakonodavnom i općem smislu, a s ciljem razvoja i podsticaja postojećim privrednim subjektima i još važnije, novim investitorima koji takav podsticajni ambijent traže u lokalnim zajednicama", istakao je predsjednik Udruženja poslodavaca Brčkog Ševal Suljkanović.

Suljkanović je dodao da su imenovana radna tijela koja će biti zadužena za različite oblasti, a na čijem će čelu će biti kao nosioci aktivnosti šefovi odjeljenja te predstavnici privredne komore, skupštinskih komisija, poslodavaca i Sindikata. Radna tijela će sačiniti akcione planove i utvrditi metodologiju za realizovanje reformskih procesa.

Predsjednik Privredne komore Brčko distrikta BiH Sead Slomić rekao je da se prvi put u praksi odvija ovakav vid saradnje između privrednika i predstavnika vlasti.

"Ovo je jedinstven događaj u širem okruženju, koji predstavlja novinu u praksi i odnosima između institucija, s ciljem prevazilaženja problema. Pozivam sve privrednike i građane da svojim idejama doprinesu radu radnih tijela koja su definisana memorandumom", zaključio je Slomić.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Ilija Kalajdžić naglasio je da dosadašnji sistem nije bio dobar te da će se Sindikat aktivno uključiti u rad s predstavnicima vlasti i privrednicima s ciljem razvoja privrede.

"Radujemo se dolasku novih investitora, ali moramo stvoriti i povoljan ambijent za radnike. Samo jačanjem kapaciteta socijalnih partnera i socijalnim dijalogom možemo ojačati privredu i stvoriti bolje uslove za radnike u Brčkom koji su danas u nezavidnom položaju", zaključio je Kalajdžić.