Potpisan Memorandum o zajedničkoj saradnji u vezi s nastavkom izgradnje zgrade Policije u Brčkom


17.12.2013. Današnjim činom potpisivanja nekoliko dokumenata o saradnji predstavnika Vlade i Policije Brčko distrikta BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i UNDP-a pravno je omogućen nastavak izgradnje zgrade Policije u Brčkom gdje će biti smještena Policija Brčko distrikta BiH, Granična policija BiH i Agencija za odnose sa strancima.


Image for news

Jedan od potpisnika Memoranduma o saradnji, gradonačelnik dr. Anto Domić istakao je da je Brčko distrikt BiH osigurao preko 6.000 000 KM za ovaj projekat dok je Evropska komisija izdvojila oko 3.500.000 eura.

„Brčko je prije nekoliko godina započelo proces izgradnje zgrade Policije tokom kojih su izdvajana sredstva iz budžeta. Prije godinu dana došli smo do spoznaje da sredstva koja dodjeljuje Evropska komisija prestaju biti operativna krajem 2014. godine. Nismo bili u mogućnosti do tog trenutka realizovati sve poslove zbog čega je Evropska komisija ta sredstva prenamijenila. Dali smo povjerenje UNDP-u da realizuje ovaj posao“, istakao je gradonačelnik Domić.

On je rekao da će od maja sljedeće godine biti nastavljeni radovi na zgradi Policije te je dodao  da će posao, najvjerovatnije, biti završen 2015. godine.

2013-12-17-Zgrada_Policiji1

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar naglasio je da je ovakav način saradnje dokaz da se, ako postoji dobra volja, lako može osigurati da različite institucije sa raznih nivoa vlasti funkcionišu na jednom mjestu, dodajući kako se nada da ovo neće biti presedan i da će i ostale institucije u BiH slijediti ovakav primjer.
Predstavnik Delegacija EU u BiH Holger Schroeder rekao je da ova podrška u vidu 3,5 milijuna eura predstavlja jednu vrstu priznanja dobrom radu policije za dosadašnji rad na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

2013-12-17-Zgrada_Policije3

Zadovoljstvo zbog pružanja podrške u ovom projektu iskazala je i predstavnica UNDP-a  Zahira Virani.