Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade i Studen & CO Holding GmbH

4.12.2019. Memorandum o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Studen & CO Holding GmbH potpisan je danas u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon potpisivanja je rekao da je ovo najveća investicija od osnivanja Distrikta koja predviđa oko pola milijarde konvertibilnih maraka ulaganja u Distrikt i zaposlenje za 4.000 ljudi. 

„Drago mi je što smo na obostrano zadovoljstvo zaključili ovaj memorandum i opredijelili se da u narednom periodu intenzivno radimo na realizaciji ove inicijative koja bi trebalo da donese benefit isključivo građanima Distrikta. Inicijativa nije usmjerena samo na realizaciju onih projekata koji se nalaze u ovoj okvirnoj listi već prije svega ona znači stvaranje pravnog ambijenta koji će omogućiti u narednom periodu da i drugi investitori dođu u Brčko i ostvare svoj poslovni interes. Bit će ulaganja u oblasti poljoprivrede, privrede, turizma i ovo je veliki iskorak za Distrikt”, istakao je Milić dodajući da će od naredne godine početi prve konkretne aktivnosti na realizaciji ove inicijative. 

Predsjednik Uprave Studen & CO Holding Ilija Studen naveo je da je važno da se u Brčko distrikt BiH ponovo na dnevni red vraća privreda i ekonomija, a sve s ciljem kako bi građani imali što kvalitetniji život.

„Meni i kompletnoj ekipi iz naše korporacije koja je radila na ovom konceptu je veliko zadovoljstvo da smo danas imali priliku potpisati ovaj memorandum. Optimistični smo i puni entuzijazma. Izgradnja slobodnih zona je osnova kako bi se brzo dovele firme koje bi proizvodile u Distriktu i koje bi počele zapošljavati ljude. Također, realno je da se počne raditi i na razvoju eko-ruralnog turizma, poljoprivrede i voćarstva koji će biti bazirani na zdravoj hrani”, kazao je Studen. 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je kazao da je ovo jedna nova pozitivna stranica u razvoju Distrikta i stvaranju osjećaja perspektive za sve ljude koji žive na ovom području. 

„Ovo nije investicija samo za Brčake, ovo je investicija i za mnoge druge građane. Cijenim da je u ovom procesu značajna uloga i Skupštine i imat ćemo dosta posla posebno kada je u pitanju donošenje zakona koji će omogućiti bržu i efikasnu realizaciju svih ovih projekata kao i rješavanje prostorno-planske dokumentacije. Imamo jasno opredjeljenje Vlade, imamo provjerenog partnera Studen & CO Holding i imamo vrlo javan i transparentan proces u vođenju svih ovih aktivnosti i neće biti ništa nepoznato u cijelom ovom postupku”, rekao je Kadrić. 

Memorandum o razumijevanju potpisali su gradonačelnik Siniša Milić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i predsjednik Skupštine Esed Kadrić te Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Holdinga, Mitja Kovačič, potpredsjednik Uprave Studen & CO Holdinga i Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija Studen & CO Holdinga.