Potpisan Memorandum o razumijevanju


12.12.2011. Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić i šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju na osnovu kojeg će Brčko Distrikt BiH nastaviti učešće u projektu Evropske unije „DELTER“.

Image for news
Projekat ima za cilj pružanje tehničke pomoći BiH kako bi dostigla zahtjeve Sporazuma energetske zajednice sa posebnim fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju Brčko Distrikt će realizovati projekat 1.360 kvadratnih metara fasadne izolacije na Tehničkoj školi u Brčkom. Realizacija ovog projekta trebalo bi da počne u junu 2012. godine. Ovaj projekat jedan je od devet demonstracionih projekata energetske efikasnosti koji su dobili podršku u vidu granta u okviru projekta „DELTER“. Memorandum o razumijevanju Peter Sorensen potpisao je i sa predstavnicima Trebinja, Višegrada, Zvornika, Prnjavora, Jajca, Neuma, Tešnja i Zenice nakon čega će i sa ovim gradovima biti realizovani manji demonstracioni projekti.

2011-12-13-Deliter1

Projekat „DELTER“ se sastoji od četiri komponente: implementacija demonstracionih projekata, izgradnja kapaciteta i stručne obuke, edukacija javnosti i razrada pravnog okvira u oblasti energetske efikasnosti i/ili obnovljivih izvora energije.