Posjeta učenika Osnovne muzičke škole povodom međunarodnih priznanja

7.6.2012. Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šef Odjeljenja za obrazovanje Esed Kadrić ugostili su danas u zgradi Gradske vijećnice učenike i nastavnike Osnovne muzičke škole iz Brčkog. Posjeta je upriličena povodom uspjeha zabilježenih na međunarodnim festivalima.

Image for news

Zapažene rezultate ostvarila je Ivana Ristić, učenica u klasi profesorice Aleksandre Lizdek, koja je na Petom međunarodnom festivalu muzičkih škola u Aranđelovcu osvojila prvo mjesto u solo pjevanju.

Prve nagrade odnijeli su i učenici Drago Garić, Sahmir Garić i Nenad Ćuskić na Trećem internacionalnom festivalu harmonike "Akordeon art" održanom u Istočnom Sarajevu gdje je učestvovalo oko 250 učenika iz 16 zemalja. Učenici harmonike pohađaju klasu profesora Bratislava Manasijevića koji je na istom festivalu proglašen najuspješnijim nastavnikom.

Uspjehe je zabilježio i ženski hor profesorice Branislave Popović koji je na Dvanaestom takmičenju muzičkih škola Republike Srpske u Banjoj Luci i Međunarodnom horskom festivalu u Bijeljini osvojio prvu nagradu.

Mladi muzičari su u neformalnom razgovoru sa predstavnicima Vlade iznijeli utiske sa spomenutih takmičenja i planove za daljnje školovanje, s obzirom na to da većina pohađa završnu godinu Osnovne muzičke škole.

Zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić čestitao je učenicima i nastavnicima na priznanjima  i poželio im još mnogo nagrada koje, kako je istakao, predstavljaju uspjeh Brčko distrikta BiH. On je dodao da mladi ljudi koji uspješno njeguju ljubav prema instrumentima i pjevanju zaslužuju posebnu pažnju.

Na prijemu je razgovarano i o mogućnosti otvaranja srednje muzičke škole koja bi, kako je istaknuto, olakšala daljnje školovanje i usavršavanje mladih talenata i spriječila njihov odlazak u druge gradove.