Posjet rukovodstva Webster sveučilišta Brčko distriktu BiH

9.12.2010. - Grant Chapman, ravnatelj međunarodnih programa Webster sveučilišta iz Saint Louisa, i dr. Arthur Hirsch, ravnatelj Kampa Webster sveučilišta u Beču, posjetili su Brčko distrikt BiH, gdje su obišli prostorije Ekonomskog fakulteta i sastali se sa predstavnicima Vlade distrikta u cilju sagledavanja mogućnosti za otvaranje još jednog odjeljenja ovoga sveučilišta, koji bi bio smješten u Brčkom.

Image for news
Gosti iz Amerike su vrlo zadovoljni zemljopisnim i političko-ekonomskim položajem Brčko distrikta i iskazali su veliki interes za uspostavljanje još jednog u nizu svojih kampova, kojih imaju 100 diljem Amerike, te u Aziji i Europi, kao što su u Japanu, Egiptu, Kini, Tajlandu, Austriji, Švicarskoj, i na ovom prostoru. Webster sveučilište je dinamično, neovisno, međunarodno sveučilište koje osigurava kvalitetan obrazovni program za različite oblasti, uključujući odrasle polaznike, redovite studente, osoblje poduzeća i vojske i studente iz različitih zemalja, istakao je ravnatelj Chapman. On je naglasio da trenutačno sveučilište upisuje oko 22.000 studenata diljem svijeta, koji predstavljaju više od 100 nacionalnosti. S obzirom da posebnu važnost daju multietničnosti i multikulturalnosti Brčko distrikt im kao takva sredina odgovara i budući da u St. Louisu živi cijela zajednica ljudi iz Bosne i Hercegovine koji su zainteresirani za svoje nasljeđe i podrijetlo, a na sveučilištu njeguju program razmjene sdtudenata, želja im je da taj program realiziraju i u BiH, odnosno u Brčkom, zaključio je Chapman i dodao da ovo sveučilište planira dugoročne projekte i zato pažljivo i sustavno širi mrežu svojih kampova u svijetu.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić je rekao da će Vlada pružiti potporu ovom projektu i stvoriti potrebne pretpostavke da se omogući jednom takvom čuvenom sveučilištu da otvori svoj kamp u Brčkom. On je izrazio ubjeđenje da bi taj projekt uveliko doprinio razvitku Brčko distrikta i privukao mlade ljude iz cijele regije. Pajić je istakao i potrebu institucija Brčko distrikta da se obrazuju kadrovi na njihovim seminarima iz različitih struka i oblasti, koje Webster sveučilište u kampu u Beču organizira u okviru svog centra za profesionalni razvitak.

Dogovoreno je da se u idućem razdoblju priđe konkretizaciji aktivnosti na pripremanju potrebnih uvjeta za otvaranje kampa u Brčkom.

Na taj kamp planira se upisati najviše 20 studenata na poslijediplomske studije, a predavanja bi bila isključivo na engleskom jeziku, što određuje i predavače, koji morati biti vrsni stručnjaci sa iskustvom na poznatim svjetskim sveučilištima, a što dovoljno govori o kvaliteti studijskih programa.

Inače, Brčko distrikt BiH i St. Louis su bratimljeni gradovi, čiji predstavnici već nekoliko godina njeguju prijateljstvo i razmjenjuju zvanične posjete.