Posjeta delegacije Sarajevskog univerziteta Brčko distriktu


13.7.2010. godine. Delegacija Univerziteta iz Sarajeva na čelu sa rektorom Farukom Čaklovicom, koju su činili dekani i profesori sa 11 sarajevskih fakulteta, posjetili su Brčko distrikt gdje su, u gradskoj Vijećnici, razgovarali sa gradonačelnikom Draganom Pajićem i šefom Odjeljenja za obrazovanje Rizom Čivićem o mogućnostima otvaranja odjeljenja sarajevskog Univerziteta u Brčko distriktu. Gradonačelnik Brčko distrikta, dr. Dragan Pajić je upoznao goste sa namjerom Vlade distrikta da uspostavi univerzitet Brčko distrikta, kao i sa svim preduslovima koji su stvoreni za realizaciju jednog takvog projekta.

Image for news

2010-07-13PosjtaSaUniverziteta1

Dr. Pajić ih je upoznao i sa uspostavljanjem saradnje sa Univerzitetom iz Ljubljane, koji je zainteresovan da otvori kampus ovog univerziteta u Brčkom. Prof. Rizo Čivić je prezentovao sve učinjene korake ka osnivanju univerziteta u Brčkom, kao što su donošenje Zakona o visokom obrazovanju, izrada Strategije razvoja visokog obrazovanja, te rad na Studiji izvodljivosti i planu anketiranja građana u širem okruženju Brčko distrikta, iz koga bi studenti dolazili na budući univerzitet.

Rečeno je da su sve opcije otvorene za sve univerzitete koji imaju interes da otvore svoja odjeljenja u Brčkom i tako pomognu razvoj ovog područja.

Prof. dr  Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta iz Sarajeva je rekao da ovaj univerzitet, kao najstariji i najrespektabilniji u BiH, ima interes i želju da stavi na raspolaganje sve svoje kapacitete u rad univerziteta u Brčko distriktu. Sarajevski Univerzitet u svom sastavu ima 31 fakultet, 2 akademije i 2 pridružena fakulteta, prvi je u BiH implementirao bolonjske principe rada i radi trociklično, od osnovnih, preko master do doktorskih studija. Potpisao je preko 90 međunarodnih sporazuma sa univerzitetima širom svijeta, istakao je prof. dr Čaklovica. On je istakao da su to sve akademski potencijali koje žele staviti na raspolaganje Brčko distriktu kao podršku za osnivanje univerziteta.

Dogovoreno je da Vlada Brčko distrikta uputi pismo namjere sarajevskom Univerzitetu za osnivanje odjeljenja u Brčko distriktu.

Sastanku u brčanskoj Vijećnici prisustvovali su i predsjednici kulturnih društava  „Napredak“ i „Preporod“ sa državnog i lokalnog nivoa, kao i poslanici u Skupštini Brčko distrikta iz Kluba SDA.