Posjeta ambasadora Ukrajine Brčkom

15.11.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić primio je danas u prostorijama Gradske vijećnice Oleksandra Lovčenka, ambasadora Ukrajine iz Republike Hrvatske, sa kojim je u posjeti Distriktu boravio i počasni konzul Ukrajine u Republici Srpskoj Mirko Cvjetinović. Teme sastanka bile su saradnja Distrikta sa ukrajinskim regijama te upoznavanje sa ekonomskim i investicionim potencijalima Brčko distrikta BiH.

Image for news

Gradonačelnik Domić zahvalio se ambasadoru Lovčenku na dolasku u Brčko ističući zadovoljstvo prvim susretom i upoznavanjem kroz otvoreni razgovor prijateljske i savjetodavne prirode.

"Tokom sastanka razgovarano je o mogućoj budućoj saradnji sa privredom Ukrajine i BiH, a preko Brčko distrikta BiH. Geostrateški položaj Brčkog, blizina dobre putne infrastrukture, kao i naši strateški i razvojni planovi, među kojima je poljoprivreda, prehrambena industrija, uslužna djelatnost, ali i neke oblasti koje se ovdje mogu uspješno realizovati, u tom kontekstu razmatrali smo potencijalne prilike saradnje u budućnosti", kazao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je razgovarano i o tome kako se nositi sa savremenim trendovima gdje je percepcija korupcije jako visoka, te kako djelovati na te razne segmente kako bismo kao društvo pružili dobru perspektivu našem stanovništvu, ističući da će budući razgovori biti još plodonosniji.

Ambasador Lovčenko istakao je kako do sada nije boravio u Brčkom te je iskazao zadovoljstvo upoznavanjem sa privrednim prilikama i mogućnostima koje pruža regija Distrikta.

2013-11-15-Ukrajinski_ambasador_kod_gradonacelnika-2

"Pored općih pitanja razgovarano je o temama razvojnih projekata čitave bosanskohercegovačke regije. U doba današnje krize vrlo je bitno upoznati kapacitet i tranzitne mogućnosti koje ovdje postoje. Što se Ukrajine tiče, uspostavljanje ekonomsko-trgovinske djelatnosti i zajednički projekti sigurno bi više doprinijeli razvoju naše privrede", istakao je ambasador Lovčenko, dodajući da je potrebno upornije i optimističnije pristupiti rješavanju pitanja u vezi sa zajedničkom pozitivnom i uspješnom saradnjom.

Današnjem sastanku prisustvovao je i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Distrikta Mustafa Nuković koji je sa Delegacijom obišao Javno preduzeće "Luka Brčko“ i "Bimal" d.d.