Poljoprivrednici iznijeli probleme u vezi s licitacijom poljoprivrednog zemljišta

13.12.2012. Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača koji se bave stočarstvom razgovarali su s gradonačelnikom Brčkog dr. Antom Domićem i predstavnicima Ureda za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH o problemima s kojima se susreću vezano za zakup poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu Brčko distrikta BiH.

Image for news

Abdulah Karalić, poljoprivredni proizvođač iz Gornjeg Rahića, istakao je da strahuje od gašenja stočnog fonda koji trenutno posjeduje, a koji broji 100 grla muznih krava, bikova i priplodnih junica ukoliko ne dođe do izmjene pravilnika iz ove oblasti.

"Tražili smo od predstavnika Vlade da izmjene zakonska rješenja i razdvoje licitaciju za  zakup poljoprivrednog zemljišta od ostale imovine Brčko distrikta BiH te da se zemljišne površine licitiraju po grlu stoke", istakao je Karalić.

Radoslav Kojić, v.d. direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom, istakao je da je na sastanku dogovoreno da predstavnici Ureda u saradnji s Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu izmjene postojeći pravilnik koji reguliše iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Brčko distrikta BiH.

"Dogovorili smo se također i da Ured za upravljanje javnom imovinom predloži gradonačelniku da se poništi licitacija za ponovljeni javni konkurs za iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta, koja treba da se održi sutra, zbog problema s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači i naloga gradonačelnika da se izvrši izmjena pravilnika", zaključio je Kojić.