Počelo obilježavanje Svjetskog dana turizma u Brčkom

26.9.2019. U organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Službe za turizam Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu „Jelena“ u Brčkom u povodu Svjetskog dana turizma održan okrugli sto o značaju i poslovnim mogućnostima u turizmu.

Image for news

Šef Vladine Službe za turizam Aleksandar Đurić kazao je da su na okruglom stolu eminentni stručnjaci prisutnima kao i učenicima Ekonomske škole ugostiteljstva i turizma dali aktuelne i savremene tendencije u globalnom turističkom kretanju kao i nove mogućnosti za razvoj turizma na području Brčko distrikta BiH. 

„Brčko distrikt BiH organizovanim edukacijama kroz partnerstvo sa hotelijerima i mladim učenicima pravi jedan snažan resurs i za ljudski potencijal u pogledu daljnjeg razvijanja turizma. Danas smo čuli nešto novo što će otvoriti mogućnosti da kandidujemo neke potencijale Distrikta koji nisu dovoljno razvijeni i da u skladu s tim, možda zaključcima, Vladi Brčko distrikta BiH preporučimo i neke akcione planove”, kazao je Đurić. 

Danijela Orlić, osnivač škole komunikacijskih vještina „Arete” iz Banje Luke, kazala je da su danas prezentovani turistički potencijali grada Brčko kao i potencijali BiH, te kako podići imidž grada na jedan novi i viši nivo. 

„Prezentovani su i svjetski trendovi, šta je ono što obilježava jedan grad, šta je emocionalno brendiranje, poslovno brendiranje jednog grada i sl. S inicijativom Udruženja hotelijera i restoratera i s inicijativom Vlade Brčko distrikta BiH pokušat ćemo podići Brčko na jedan novi i viši nivo kako bi se u konačnici ujedno otvorila i nova radna mjesta istovremeno privlačeći turiste”, kazala je Orlić. 

Šef Službe za turizam Aleksandar Đurić nakon uvodnog obraćanja prisutne je podsjetio da će obilježavanje Svjetskog dana turizma trajati tri dana uz anketiranje građana i dijeljenje promotivnih materijala građanima Brčkog koje će se organizovati u petak, 27. septembra na šetalištu ispred Gradske galerije kao i obuku za ugostiteljske turističke radnike koje organizuje Udruženje hotelijera i restoratera koje će se u subotu, 28. septembra organizovati u Gastro centru „Bakarni lonac”.

„Mislim da smo za ovo obilježavanje Svjetskog dana turizma dali dovoljno aktuelnih tema i očekujemo zvanične odgovore”, kazao je Đurić.