Pismo - Reakcija na gostovanje

9. 3. 2023. U nastavku, pismo upućeno kao reakcija na gostovanje gospođe Duške Jurišić, zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, u emisiji "Pressing" na N1 TV.


Image for news

Poštovana gospođo Jurišić,

Vaše gostovanje u emisiji „Pressing“ na N1 BiH kod uvaženog voditelja Amira Zukića o Brčko distriktu BiH izazvala je pažnju samo zbog činjenice što ste iznijeli više netačnih informacija spominjući naš grad u negativnom kontekstu.

Kao dugogodišnji novinar, a sada zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH trebali biste biti upoznati da se prilikom organizovanja bilo kakvih manifestacija pravi PROTOKOL tog događaja, koji predstavlja jedan veoma ozbiljan i odgovoran posao i OKVIR kojeg se moraju pridržavati domaćini i gosti kako bi cijeli događaj protekao u najboljem redu.

Pravljenju protokola povodom 23. godišnjice Brčko distrikta BiH nadležni u Brčkom su pristupili veoma ozbiljno i odgovorno. U pozivnicama koje smo poslali na više stotina adresa širom BiH te na adrese svih ambasada i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH jasno stoji da se dolazak na Svečanu akademiju zakazanu za 8. mart treba potvrditi do 1. marta 2023. godine.Tu obavezu nadležni iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH gospodina Denisa Bećirevića nisu ispoštovali. Oni su dolazak njegovog savjetnika gospodina Džihanovića na Svečanu akademiju najavili tek 7. marta 2023. godine u 10 sati.

Također, vjerujem da Vam je poznato da su po protokolarnim pravilima predsjednici vlada i ministri iz entitetskih i kantonalnih vlada po hijerarhiji poslova koje obavljaju značajniji funkcioneri od savjetnika bilo kojeg nivoa vlasti. To je naš protokol ispoštovao te su predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona gospodin Irfan Halilagić i ministri u Vladi RS Petar Đokić i Siniša Karan dobili mjesto koje im pripada. Protokol ne poznaje subjektivne osjećaje. Protokol je ozbiljan posao koji zahtijeva veliko iskustvo u državnim poslovima i on je u suštini jednoobrazan na svim nivoima vlasti. I što je najvažnije: Protokol poštuju svi.

O Vašim vrlo subjektivnim ocjenama suživota u Brčko distriktu BiH i funkcionisanju ove lokalne zajednice, koje su sasvim suprotne od ocjena svih relevantnih domaćih i stranih faktora, ne bismo trošili riječi. Prethodne 23 godine već su Vas demantovale. Čvrsto smo ubijeđeni da će i godine koje su pred nama pokazati da ste loše informisani.

I još nešto. Budući da ste visoki državni funkcioner, postupite po uobičajenim pravilima i najavite Vaš dolazak u Brčko distrikt BiH u bilo koje vrijeme. Bit će nam zadovoljstvo da Vas ugostimo i omogućimo posjetu željenoj lokaciji i zajednici. Mi u Brčkom dijelimo zajednički prostor i imamo slične probleme na cijelom području Brčko distrikta BiH. Ništa veće i ništa manje.

       

      S poštovanjem,

                                                                      Sektor za informisanje