U područnoj školi na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu

6.2.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić nazočio je otvaranju učionice za pripremnu nastavu u JU Devetoj osnovnoj školi Maoča, područni odjel Prutače.

Image for news

Učionica za pripremnu nastavu  je otvorena u okviru projekta „Aktivna inkluzija Roma u obrazovni sustav Brčko distrikta BiH“, koji implementira Razvojno-garancijski fond Brčko distrikta BiH, a financira Vijeće Europe kroz program ROMACTED II.

Za ovu učionicu izdvojeno je 15.000 EUR. Opremljena je novim namještajem, didaktičkim materijalom, tehničkom opremom, a pored toga izvršena je i rekonstrukcija sanitarnih čvorova.

„Bosna i Hercegovina je na Međunarodnom samitu u poljskom gradu Poznańu potpisala Deklaraciju o socio-ekonomskoj integraciji Roma. Time se obvezala da će u narednih pet godina zaposliti 25 % Roma, da će stopa pohađanja nastave biti 90 % i da će 95 % Roma biti zdravstveno osigurano. Ovi ciljevi nisu postignuti. Opremanje učionice u školi u naselju Prutače koja je financirana sredstvima Europske unije je najava akcijskog sveobuhvatnog plana kvalitetnijeg obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite romske populacije. Vlada Brčko distrikta  BiH će snažno podržavati socio-ekonomsku inkluziju Roma koji u ovoj lokalnoj zajednici čine 3 % ukupnog stanovništva“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Facilitator na projektu „ROMACTED“ Dervo Sejdić se ovom prilikom zahvalio predstavnicima vlasti na prepoznavanju potencijala ovog projekta.

Otvaranju su nazočili i predstojnik Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović, predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić, Mehmedalija Karamujić, Alija Denjagić, kao i predstavnici Vijeća Europe i OSCE-a.

Nakon otvaranja učionice, obišli su i obitelj Osmanović čija je kuća nedavno izgorjela u požaru.