Otvorena Međunarodna naučno-stručna konferencija


10.11.2011. "Interdisciplinarni pristup razvoju modela profesionalne rehabilitacije" naziv je druge Međunarodne naučno-stručne konferencije koja se održava u Brčko Distriktu BiH u organizaciji Centra za edukaciju i profesionalnu rehabilitaciju iz Tuzle. Tokom dva dana, koliko će trajati ova konferencija, bit će organizovana 63 stručna i naučna predavanja, dva okrugla stola, dvije radionice, četiri promocije knjiga i drugi sadržaji na kojima će učestvovati preko 200 predavača i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, zemalja u okruženju i Italije.

Image for news
Prilikom svečanog otvaranja Konferencije prisutnima su se obratili: predsjedavajuća Međunarodne naučno-stručne konferencije Edina Šarić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, savjetnik generalnog direktora Univerzitetskog instituta za rehabilitaciju "Soča" iz Ljubljane David Đukić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta BiH dr. Admir Čandić. Naučno-stručnu konferenciju svečano je otvorio gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić koji je poželio učesnicima da tokom Konferencije steknu nova poznanstva, uspostave dobru saradnju i razmijene stručna iskustva.

2011-11-11-Naucno-strucna_konferencija1

Organizatori su istakli da je cilj ove naučno-stručne konferencije razvoj profesionalne rehabilitacije kao polazne pretpostavke za integraciju osoba sa invaliditetom u svijet rada te podsticanje dijaloga o implementaciji Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju u BiH kao i mjerama za donošenje važnih propisa neophodnih za njegovu primjenu.
Prvog dana konferencije upriličena je promocija knjige Emire Švrake "Dvije strane sreće -kvalitet života obitelji školske djece s intelektualnim onesposobljenjima". Autorka knjige istakla je da ovo djelo treba da pročita svako ko se u životu na bilo koji način bavi djetetom. Knjiga je do sada promovisana u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Gradačcu i Banjoj Luci, a njena osnovna poruka je, prema riječima autorke, da djeca sa intelektualnim i razvojnim onesposobljenima ne treba da budu na onoj strani sreće nego da svi treba da budemo na istoj strani sreće i života.

2011-11-11-Naucno-strucna_konferencija2

Promotori knjige bili su gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić, predsjedavajuća Međunarodne naučno-stručne konferencije Edina Šarić, gradonačelnik Gradačca Fadil Imširović te predstavnik Izdavačke kuće "Bosanska riječ" iz Tuzle Šimo Ešić.