Otvorena 15. evropska smotra srpskog folklora




22.5.2010. godine. Pozdravljajući okupljene građane Brčkog i goste iz nekoliko evropskih zemalja na svečanom otvaranju 15. evropske smotre srpskog folklora, centralne manifestacije Dana evropskog nasljeđa, protojerej stavrofor Slavko Maksimović je izrazio zadovoljstvo i sreću što je Brčko ovih dana grad mladosti. „Narod koji nema svoje kulture, tradicije i jezika, nema se čemu nadati“, poručio je prota Maksimović i dodao da su to vrijednosti koje su tvrđe od svakog bedema. Predsjedavajući Savjeta evropske smotre srpskog folklora Mićo Ćetković zahvalio se organizatorima na toploj dobrodošlici i lijepom ugođaju u Brčkom, kao i pripadnicima drugih naroda koji su došli na ovu manifestaciju da vide srpsku kulturu i da se lijepo provedu sa srpskom dijasporom.

Image for news

2010-05-22-SmotraSrpskogFolklora-2

Čast mi je i zadovoljstvo da vas pozdravim u ime Vlade Srbije na početku najvažnije i najmasovnije smotre srpskog folklora“, rekao je pomoćnik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije Vukman Krivokuća. „Posebno mi je drago što se ova smotra održava u jednoj multietničkoj i specifičnoj sredini“, istakao je g. Krivokuća i dodao da se „srpska kultura, kao deo evropske vrednosti, posredstvom ove smotre sve više širi i obogaćuje“. Proglašavajući 15. evropsku smotru srpskog folklora otvorenom ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Proko Dragosavljević poželio je sreću svim učesnicima i takmičarima. On je posebno pohvalio mlade koji njeguju srpsku tradiciju i kulturu i pokazuju je širom svijeta.
2010-05-22-SmotraSrpskogFolklora-3
Uslijedio je defile svih učesnika 15. evropske smotre srpskog folklora ulicama Brčkog, na kojima su ih aplauzima pozdravljali građani, a članovi 29 kulturno-umjetničkih društava iz nekoliko evropskih zemalja u raznovrsnim i bogatim narodnim nošnjama su uzvraćali pjesmom i igrom.
2010-05-22-SmotraSrpskogFolklora-4
2010-05-22-SmotraSrpskogFolklora-5