Otvoren sajam narodnog stvaralaštva


21.5.2010. godine. U okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“ u prostorijama brčanskog Omladinskog centra, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić svečano je otvorio Sajam narodnog stvaralaštva. Dr. Domić je, pozdravljajući sve goste i izlagače, iskazao zadovoljstvo što ima čast da otvori sajam ovakvog tipa, ističući njegovu sadržajnost i značaj njegovanja tradicije svih naroda Bosne i Hercegovine naslijeđenu od naših predaka. Dr. Domić je rekao da je njegovanje jezika, kulture i običaja svakog od konstitutivnih naroda u Brčko distriktu veoma značajno i dodao da su ovakvi sajmovi najbolji pokazatelj multietičnosti distrikta.

Image for news

 

2010-05-21-OtvoreniDaniNarodnogStvaralastva-1

Šef Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta Aleksandar Đurić rekao je da je ovo idealna prilika da se kroz javnu prezentaciju pokažu pomalo zaboravljeni zanati, rukotvorine udruženja žena koje njeguju baštinu svojih naroda, kao i izrada instrumenata koji su veoma vrijedni u tradicionalnom smislu, ali koji nemaju tradiciju masovne proizvodnje. Na sajmu su također izloženi i proizvodi od pruća, proizvodi vezani za pčelarstvo, različite vrste meda, kao i narodne nošnje. „Ovo je idealna mogućnost da kroz manifestacioni sadržaj pokažemo da turizam Bosne i Hercegovine može da apsorbuje sve ove proizvode kao specifične suvenire i da ih kao takve plasira na međunarodno tržište kao brend koji odlukuje cijelu zemlju“, zaključio je dr. Đurić.

 

 

 

 

2010-05-21-OtvoreniDaniNarodnogStvaralastva-2

 

 

 

 

 

 

Na Sajmu narodnog stvaralaštva učešće su uzeli dvanaest izlagača iz Brčko distrikta, općina u okruženju, sa Pala i iz susjedne Hrvatske.