Otvoren međunarodni naučni skup o temi „Krivično zakonodavstvo i prevencija kriminaliteta"

15.4.2011. Dvodnevni Međunarodni naučni skup pod nazivom "Krivično zakonodavstvo i prevencija kriminaliteta" otvorio je gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić u Domu kulture. On je, pozdravljajući oko stotinu okupljenih eminentnih pravnih stručnjaka, izrazio zadovoljstvo što je Brčko domaćin jednom takvom prestižnom skupu i izrazio uvjerenje da će doći do važnih zaključaka koji će unaprijediti praksu u oblasti krivičnog zakonodavstva i iznaći efikasnije metode za suzbijanje kriminaliteta.

Image for news
Goran Duka, savjetnik gradonačelnika za pravna pitanja, istakao je da su učesnici skupa eksperti iz ove oblasti iz cijelog regiona, a njegov značaj leži u samoj temi, ističući da je bolje prevenirati kriminal nego se baviti njegovim posljedicama. On je još naglasio da seminar traje dva dana, budući da je kriminalitet ozbiljan problem i samim tim traži ozbiljan pristup za bavljenje njime. Brčko distrikt BiH je prvi u regionu učinio određene izmjene u krivičnom zakonodavstvu iako tada nije raspolagao naučnim saznanjima, zbog toga je još veći značaj ovog skupa jer će donijeti smjernice iz naučnih krugova za dalje djelovanje, naglasio je Duka.
Predsjednik Ustavnog suda BiH Miodrag Simović kazao je da će na ovom skupu pokušati sa različitih aspekata kao u zborniku radova koji je će biti prezentovan i iz diskusija koje će rezultirati odgovarajućim zaključcima, a koji će biti dostavljeni nadležnim ministarstvima pravde, prije svega entiteta, Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta i Ministarstvu pravde BiH, dati prijedloge za odgovarajuće zakonodavne promjene kako bi stanje otkrivanja, sprečavanja i dokazivanja krivičnih djela, prije svega organizovanog kriminaliteta u BiH, kao članici Savjeta Evrope, bilo podignuto na veći nivo. U tom kontekstu na savjetovanju će biti vođena odgovarajuća rasprava vezana za međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava osumnjičenih, odnosno optuženih u krivičnom postupku s jedne strane, i potrebu da se organima otkrivanja i gonjenja u BiH daju novi zakonodavni instrumenti kako bi bili još uspješniji u otkrivanju i dokazivanju krivičnih djela, s druge strane, istakao je Simović. On je izrazio ubjeđenje da će i ovo savjetovanje, koje se organizuje pod pokroviteljstvom gradonačelnika Brčko distrikta BiH, dati velik doprinos postizanju višeg stepena otkrivanja krivičnih djela, efikasnijem radu organa na otkrivanju i istovremeno zakonitom radu i zakonitim dokazima koji treba da se koriste kao podloga za donošenje odgovarajućih odluka krivičnih sudova u BiH, zaključio je Simović.
Prof. dr Stanko Beatović, predsjednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu iz Beograda, kazao je da je višestruk značaj ovog skupa, prije svega kao međunarodnog skupa na kojem učestvuju eksperti ne samo sa prostora cijele bivše Jugloslavije nego i predstavnici Međunarodnog saveza pravnika, Svjetske asocijacije pravnika kao i Udruženja pravnika Rusije, te zbog same teme skupa. Prevencija igra vrlo značajnu ulogu u borbi protiv kriminaliteta, ali da bi prevencija bila na željenom stepenu efikasnosti borbe protiv kriminaliteta moraju se ispunjavati određeni uslovi koji su vezani za normu krivičnog zakonodavstva i za praktičnu primjenu te norme, istakao je Beatović. On je naglasio da postoje brojna otvorena pitanja koja se tiču i jednog i drugog aspekta krivičnog zakonodavsta, i izrazio ubjeđenje da će se na ovoj konferencji doći do odgovora na ta pitanja i time dati doprinos efikasnosti borbe protiv kriminaliteta, što nije problem samo jedne države, regiona već je to problem međunarodne zajednice kao cjeline, zaključio je Beatović.
Učešće u radu ovog skupa uzeli su mnogi istaknuti profesori univerziteta iz Moskve, Ljubljane, Beograda, Niša, Kragujevca, Rijeke, Sarajeva, Banje Luke, Mostara, kao i predstavnici sudskih institucija iz BiH i okruženja.
Skup se održava pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, Ministarstva pravde Republike Srpske iz Banje Luke i Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu iz Beograda.