Otvoren Dispečerski centar sistema upravljanja u Elektrodistribuciji Brčko distrikta BiH


26.12.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić održao je pozdravni govor na današnjoj ceremoniji svečanog otvorenja Dispečerskog centra "Sistema daljinskog nadzora i upravljanja u Elektrodistribuciji Brčko distrikta BiH". Potom je činom presijecanja svečane vrpce od strane čelnika Vlade i Skupštine Distrikta te predstavnika JP "Komunalno Brčko" rad ovog centra i ozvaničen.


Image for news

Gradonačelnik Domić iskazao je zadovoljstvo zbog puštanja u pogon novog sistema rada u ovom preduzeću kao i napredak koji će se ostvariti praćenjem savremenih tehnologija i najsavremenijih dostignuća.

Sistem daljinskog nadzora i upravljanja osigurat će kvalitetnu isporuku i snabdijevanje električnom energijom s minimalnim brojem prekida u distribuciji, uz optimiziranje troškova i omogućavanje brzog prilagođavanja.

2013-12-27-Otvaranje_dispecerskog_centra1

"Uz lakše detektovanje svih mogućih kvarova sistem je u osnovi uvezao svih osam trafostanica kojima upravlja JP „Komunalno Brčko“ i dvije čvorne trafostanice koje su u sistemu elektroprenosa, a praktično smo preko njega povezani sa svakim potrošačem", objasnio je direktor JP "Komunalno Brčko" Admir Nuković.

2013-12-27-Otvaranje_dispecerskog_centra3

Za prvu fazu ovog projekta JP "Komunalno Brčko" investiralo je dva miliona konvertibilnih maraka.