Otpočelo primanje zahtjeva privrednika za subvencioniranje dijela kamata na poslovne kredite


6.7.2010. godine. Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH otpočeo je sa primanjem zahtjeva privrednika Brčko distrikta, koji imaju kredite kod poslovnih banaka, za subvencioniranje dijela kamata po Programu Vlade Brčko distrikta BiH za 2010. godinu za šta je ove godine izdvojeno milion ipo KM. Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević rekao je na pres konferenciji da je Razvojno-garantni fond počeo primati zahtjeve privrednika 2. jula i da je rok za njihovo podnošenje kraj ove godine, te da je ove godine izdvojeno pola miliona KM više za ove namjene u odnosu na prošlu godinu, kada je realizovano više od stotinu zahtjeva privrednih subjekata. On je istakao da će sredstva subvencije dijela kamata biti isplaćivane kvartalno.

Image for news

Pravo na korištenje subvencije dijela kamata imaju privredni subjekti s područja Brčko distrikta BiH koji imaju sjedište poduzeća, poduzetnika ili podružnice u Brčko distriktu BiH, koji su registrirani kao poduzeće, samostalni poduzetnik ili podružnica u skladu sa zakonima Brčko distrikta BiH i koji registriranu djelatnost obavljaju na području Brčko distrikta BiH.

Minimalan iznos kredita za koji će se subvencionirati dio kamata je 5.000,00 KM, a maksimalan iznos kredita za koji će se subvencionirati dio kamata je 1.500.000,00 KM.

Subvencionirat će se dio kamata na odobrene komercijalne kredite sa rokom otplate do deset godina i kamatnom stopom do 13 %, a visina subvencioniranog dijela kamata za odobrene kredite iznosi 50 % od ugovorene kamate.

Pravo na subvencioniranje dijela kamata imaju poduzeća, samostalni poduzetnici ili podružnice na sve kredite čiji anuiteti dospijevaju u 2010. godini, pod uslovom da su uredno vraćali kredite u prethodnom periodu. Također, potrebno je ispuniti određene uvjete - da je registriran u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, da vrši namjensko ulaganje sredstava na području Brčko distrikta BiH, da poduzeće ili poduzetnik nije pod stečajem ili likvidacijom, odnosno da nije predmet postupka za proglašenje stečaja ili likvidacije, te da dostavi dokaze o izmirenju obaveza, sa stanjem ne starijim od 60 dana od dana podnošenja zahtjeva, izdanih od nadležnih institucija koji se odnose na izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa.