Osnovano Udruženje za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva

9.9.2013. Danas je u Brčkom upriličeno osnivanje prvog Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva kao nove karike u povezivanju privrednika dvije zemlje i promovisanja pobjede mira i razvoja.

Na ovoj svečanosti uz brojne goste prisustvovao je ambasador Kine u BiH Dong Chunfeng te čelnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH.

Image for news
Naime, prema službenim podacima u Brčkom živi i radi 280 državljana Kine, a u cijeloj BiH njih je oko 800. Stoga su oni osnovali ovo udruženje s ciljem da se lakše i kvalitetnije snađu u poslovima koje vode, što su uspjeli uz podršku ambasade svoje zemlje i EU.
2013-09-09-Udruzenje_mira_BiH-Kina-Domic
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić podsjetio je da su Kinezi već jedno desetljeće prisutni na području Distrikta.
"Iako je njihov dolazak s naše tačke gledišta možda izgledao neorganizovano, treba priznati da su se uspjeli snaći u ovom našem prostoru i uklopiti u pravni sistem Brčko distrikta BiH, ali i BiH, i tu organizovati svoju djelatnost", istakao je gradonačelnik Domić.
On je dodao da kao lokalna zajednica do sada nismo imali nikakvih problema s kineskim građanima koji su ovdje tražili svoj posao i osigurali egzistenciju.
"To može predstavljati primjer kako se ljudi koji su prepoznatljivi ovdje među nama uspijevaju djelovati u svojoj oblasti u skladu s našim zakonima. Sigurno im nije bilo lako da dođu u novu sredinu, ali ova nadogradnja u smislu njihovog organizovanja olakšat će im poslovanje. To je i prilika da napravimo nove veze s lokalnom zajednicom i njima jer možda možemo i mi pomoći da njihov posao i boravak na području Brčko distrikta BiH bude jednostavniji i lakši s ciljem stvaranja veće ekonomske moći", naglasio je gradonačelnik Domić.
2013-09-09-Udruzenje_mira_BiH-Kina-3
2013-09-09-Udruzenje_mira_BiH-Kina-4
Dong Chunfeng, ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, iskazao je namjere u smislu podrške ekonomskom razvoju, lakšem i efikasnijem poslovanju u BiH uz kvalitetniju saradnju s lokalnim upravama gdje žive i posluju.

"Kina je zemlja koja je osigurala značajna donatorska sredstva za oporavak i razvoj BiH", istakao je Chunfeng, naglašavajući da je kroz razgovore s predstavnicima lokalne vlasti otvorena inicijativa o ulaganjima u nekoliko kapitalnih projekata u Brčko distriktu BiH.