Održano prvo predavanje "Akademije za građane"

26.4.2012. U prostorijama Omladinskog centra u Brčkom održano je prvo predavanje u okviru projekta "Akademija za građane" u kojem učestvuje oko 60 građana Brčko distrikta BiH. Prisutnima se ovom prilikom obratio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić koji je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom građana i njihovom zainteresovanošću za projekat kroz koji će, kako je naglasio gradonačelnik, predavači približiti učesnicima rad Vlade i ostalih institucija Brčko distrikta BiH.

Image for news

 

"Nadam se da ćete tokom projekta aktivno učestvovati i da ćete odagnati predrasude za koje znam da postoje kada je u pitanju javna uprava. Smatram da ćemo na ovaj način povećati transparentnost rada pojedinih službi Vlade Brčko distrikta BiH, što predstavlja jedan od preduslova za suzbijanje korupcije", istakao je gradonačelnik Miroslav Gavrić. On je poželio prisutnima sretan i uspješan rad i izrazio nadu da će i nakon završetka ciklusa predavanja, učesnici ovog projekta biti aktivni saradnici u radu Vlade Brčko distrikta BiH.

2012-04-26-Akademija_za_gradjane

Koordinatorica Anica Radić-Savić naglasila je da će u okviru projekta "Akademija za građane" biti održano osam predavanja na različite teme. Ona je dodala da je cilj ovog projekta koji Vlada Brčko distrikta BiH provodi u saradnji sa OSCE-om, izgraditi sistem prenosa znanja sa lokalnih organa vlasti na građane o tome kako funkcionišu lokalne zajednice i na taj način poboljšati zainteresovanost građana o procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

Prvo predavanje održano je o temama "Brčko distrikt BiH kao specifična lokalna zajednica", "Izbori u Skupštinu Brčko distrikta BiH" i "Organi mjesnih zajednica Brčko distrikta BiH", a predavači su bili Adnan Pašalić, Milenko Zečević i Anica Radić-Savić.

Naredno predavanje zakazano je za 3. 5. 2012. godine u prostorijama Omladinskog centra u 16,30 sati o temi "Građani i nevladine organizacije kao partneri Brčko distrikta BiH".