Održano predavanje o temu "Žena i multipla skleroza"

10.11.2011. U organizaciji Udruženja oboljelih od multiple skleroze i Uduženja distrofičara Brčko Distrikta BiH u Domu kulture u Brčkom održano je predavanje o temama "Žena i multipla skleroza" i "Pompeova bolest". U prisustvu mnogobrojnih doktora iz Brčkog, Tuzle i Zagreba kao i oboljelih od ovih bolesti predavanje je održao profesor Osman Sinanović iz Tuzle.

Image for news
Prisutne je pozdravio gradonačelnik Brčko Distrikta BiH dr. Miroslav Gavrić koji je naglasio da je zajedničko nastupanje ova dva udruženja dobar put za rješavanje problema sa kojima se susreću oboljeli.
- Problemi i način života osoba koje boluju od ovih bolesti su mi veoma poznate i znam da je veoma teško funkcionisati u društvu sa tegobama sa kojima se susrećete. Drago mi je što u skladu sa novim naučnim saznanjima, koja stičete na ovakvim predavanjima, doprinosite poboljšanju vašeg položaja. Ovo je dobar način da se uhvatimo u koštac sa bolestima koje se veoma dugo i teško liječe i nađemo način da pomognemo oboljelima i njihovim porodicama podizanjem svijesti o samostalnom životu i očuvanju vlastitih sposobnosti, istakao je dr. Gavrić.
Predsjednica Udruženja distrofičara Brčko Distrikta BiH Enisa Renić rekla je da je cilj ovakvih predavanja, koja se inače svake godine održavaju u Brčkom, upoznavanje javnosti sa ovim bolestima. Ona je istakla da je u okviru predavanja organizovano i besplatno analiziranje krvi na Pompeovu bolest.
- Pomoć zajednice može biti velika osiguravanjem ortopedskih pomagala i banjskog liječenja, naglasila je Renićeva.
Predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze u Brčkom Slavica Jekić rekla je da ovo udruženje broji dvadeset šest članova, ali da je broj oboljelih u Brčko Distriktu BiH znatno veći.
- Članovi našeg udruženja, uz pomoć Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta BiH, imaju mogućnost za banjsko liječenje, ali bi nam bilo od izuzetnog značaja da se odobri program liječenja Interferonom beta koji sprečava napredovanje bolesti multipla skleroza, zaključila je Jekićeva.
Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko Distrikta BiH dr. Admir Čandić istakao je ovom prilikom da je već pokrenuta inicijativa da se u Brčkom oformi komisija za uvođenje tretmana Interferonom beta.