Održana treća vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

23.1.2013. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na trećem vanrednom zasjedanju Nacrt Zakona o  izmjeni Zakona o državnoj službi u organima uprave Brčko distrikta BiH. Izmjene su izvršene u članu 145a. i odnose se na odredbu da službenici i namještenici koji ne ispunjavaju uslove radnog mjesta u pogledu stručne spreme imaju pravo i dalje obavljati poslove tog radnog mjesta, uz obavezu sticanja odgovarajuće stručne spreme do 21. 2. 2015. godine.

Image for news

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Zakona o izmjeni Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu BiH gdje se mijenjaju stavovi 1. i 2. u članu 148. Izmjene se, također, odnose na uslov da su nastavnik, stručni saradnik i saradnik u nastavi koji ne ispunjavaju uslove radnog mjesta, propisane organizacionim planom, dužni steći odgovarajuću stručnu spremu do 24. 4. 2015. godine. Ova odredba se ne odnosi na zatečene nastavnike, stručne saradnike i saradnike u nastavi koji su na dan 24. 4. 2008. godine imali trideset i više godina staža u nastavi.

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina koje su izrađene na osnovu zaključka s četvrte redovne sjednice Vlade. Smjernice se odnose na izmjenu postojećeg pravilnika na osnovu presude Apelacionog suda koja je obavezujuća.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je da je Apelacioni sud Brčko distrikta BiH utvrdio da registar nekretnina prilikom procjene nije mjerodavan i validan.

"Direkcija za finansije je nakon naredbe gradonačelnika pristupila izmjeni pravilnika i dostavila smjernice kojim se revidiraju odredbe pravilnika u kome će centralna odgovornost u procjeni nekretnina biti na komisiji koju će imenovati gradonačelnik, a koja će, u skladu s najboljom praksom koja vrijedi u toj struci, davati procjenu nekretnina", rekao je gradonačelnik Domić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o utvrđivanju početne licitacione cijene za zakup gradskih bazena. Gradonačelnik Domić je podsjetio da bazeni prošle godine nisu radili i da su trenutno u devastiranom stanju.

"Uvažavajući postojeće stanje i potrebu da bazeni dugoročno funkcionišu tokom cijele godine, a ne samo tokom ljetnog perioda, donijeli smo odluku da početna licitaciona cijena za bazene bude jedna marka i da se konkurs otvori te da se bazeni ponude na korištenje na period od deset godina", rekao je gradonačelnik.

On je dodao da bazeni trebaju biti otvoreni do 15. juna tekuće godine i da će onaj ko bude zainteresovan da zakupi bazene na period od 10 godina morati dati garanciju da će bazeni biti pušteni u rad do tog roka.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke za saglasnost Skupštine Brčko distrikta BiH za potpisivanje aneksa ugovora s pravnim licima koja se nalaze na imovini Distrikta.

Gradonačelnik Anto Domić rekao je da su u pitanju dva stečajna postupka: Interplet i Zemljoradnička zadruga "Ratar".

"Stečajni postupak u Interpletu je završen i stečajni sudija nam je uputio nalog da preuzmemo imovinu Distrikta. Slična situacija je i sa ZZ „Ratar“ na čijoj se imovini nalazi ZZ Brka gdje je, također, započeo postupak preuzimanja imovine. Sporazumjeli smo se da za oba slučaja tražimo saglasnost od Skupštine da napravimo aneks ugovora kojim ćemo ponuditi pravnim licima koja se nalaze na imovini Distrikta da s Vladom potpišu aneks ugovora o nastavku boravka na tim prostorima, dok mi u skladu sa Zakonom o raspolaganju javnom imovinom ne provedemo proceduru", istakao je gradonačelnik Domić navodeći da bi to bilo veoma korisno jer se ne bi zaustavila djelatnost u ovim kolektivima.