Održana treća redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

17.1.2017. Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na trećoj redovnoj sjednici Smjernice za izradu nacrta pravilnika o radu s učenicima s posebnim potrebama u osnovnim i srednjim školama.

Image for news

Smjernice se odnose na propisivanje opće odredbe Pravilnika o radu s učenicima s posebnim potrebama, određivanje i definisanje učenika s posebnim potrebama, načina upisa u školu, određivanje primjerenih programa i oblika školovanja, odgovarajućih oblika podrške u odgoju i obrazovanju, vođenja pedagoške dokumentacije te uloge školskog stručnog tima.

Članovi Vlade usvojili su i Smjernice za izradu nacrta odluke o utvrđivanju stope poreza na nekretnine u Brčko distriktu BiH za 2017. godinu. Odobren je i Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period od januara do septembra 2016. godine, koji će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru. Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojen je Plan odbrane od poplava Brčko distrikta BiH za 2017. godinu.

Vlada Brčko distrikta Bih primila je k znanju Informaciju Sekretarijata Vlade u vezi sa zapisnicima sa sjednica Vlade iz prethodnog saziva koji nisu prošli proceduru usvajanja i razmatranja te usvojila Prijedlog Odluke o odobravanju Programa utroška sredstava tekućih grantova u 2017. godini u Kabinetu gradonačelnika.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o davanju saglasnosti na Izvještaj o neratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada te Zaključak u vezi s Prijedlogom Odluke o određivanju tijela odgovornog za koordinaciju postupka izdavanja dozvola za projekte od interesa za energetsku zajednicu, praćenje i izvještavanje o načinu odabira i predlaganje projekata iz BiH.

Na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja usvojen je Prijedlog Odluke o imenovanju člana Koordinacionog odbora na nivou BiH za praćenje realizacije „Strategije za prihvat i integraciju bh. državljana koji se vraćaju po osnovu Sporazuma o readmisiji i Akcionog plana za period 2015–2018. godine kao i Prijedlog Odluke o imenovanju člana timova za implementaciju projekta „Projekat stambene obnove“, „Projekat rekonstrukcije stambenog fonda“ i „Projekat CEB II L/D 1789 (2013)“.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva prosvjete Crne Gore te Zaključak o izmjenama konvencije zaključene između Vijeća ministara BiH i Republike Bugarske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Na današnjoj sjednici Vlade razmatran je i Dokument okvirnog budžeta Brčko distrikta BiH 2017–2019. godine.