Održana svečana pres konferencija povodom obilježavanja Dana distrikta

8.3.2011. Povodom obilježavanja 11. godišnjice Dana distrikta održana je svečana pres  konferencija na kojoj su govorili suprevizor za Brčko Roderick Moor, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, Esad Atić kao i njegov zamjenik Ivan Krnedlj.

Image for news
Roderick Moor je obraćajući se novinarima prvenstveno poželio sretan praznik svim Brčacima i Brčankama, kao i Dan žena te je istakao da je ovo za njega posebna čast i zadovoljstvo što po prvi put slavi godišnicu Distrikta. On je također istakao da je danas odlična prilika da se osvrnemo na proteklih jedanaest godina i da odamo počast svim ljudima koji su doprinijeli preporodu Brčko distrikta. Građani distrikta i lideri distrikta su u proteklih  jedanaset godina zaslužili našu pohvalu, rekao je Moor. Kada se govori o Brčko distriktu mora da se uzme u obzir tragična historija ovog područja i mislim da  moramo  da ne zaboravim da građani ovog grada su iz temelja transformisali Distrikt, razrušeno područje u simbol nade, simbol uspjeha .Uprkos svim izazovima sa kojima se susreće Brčko distrikt zaista je zapanjujući, pozitivan rezultat toga šta je ostvareno u proteklih 11.  godina, istakao je Moor.
Esad Atić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, kazao je da je u Brčko distriktu u proteklih jedanaest godina postignuto mnogo, da su ogromni rezultati postignuti u društvenim oblastima prije svega obrazovanja, zdravstva  i mnogim drugim oblastima društvenog djelovanja. Integracija društa postigla je zavidan  nivo, naravno postignuto je mnogo i u ekonomskom razvoju  i obnovi ali još mnogo toga je pred nama. Već sada iz planova vlasti u skladu sa  Stategijom razvoja Brčko distrikta nam prethodi niz značanjih projekata koje je neophodno pokrenuti kako bi tešku ekonomsku situaciju koja ne može mimioići ni Brčko s obzirom da vlada u cijeloj zemlji i okruženju kako bi postalo odgovorno, socijalno društvo jer smo preuzelii određene obaveze u ovoj oblasti i ono što je sigurno naša sansa jesu mladi, visokoobrazovani ljudi. Mislim da nismo dovoljno intezivno radili na otvaranju visokoškolskih ustanova u Brčkom ali ostvarili smo zakonske pretpostavke, zato ja očekujem da ćemo dvanaestu godišnjicu Distrikta dočekati sumirajući još bolje rezultate nego što su bili u proteklih jedanaest godina, kazao je Atić.
Osim što je pripadnicama  nježnjijeg pola čestitao Dan žena  kao i svim  građanima Dan distrikta, gradonačelnik Pajić kazao je da ono što je međunarodna zajednica učinila Dejtonskim mirovnim sporazumom, posle toga aktivnostima na proglašenju Brčko distrikta i da ono što su svi supervizori učinili jeste u stvari rezultat  onoga što danas imamo, to je ono što zbog nas svih treba da istaknemo, jer je ovo prevashodno doprinos međunarodne zajednice i svih supervizora.
Ovo je prilika da nakon toliko godina realno procijenimo  gdje se nalazimo, odnosno gdje se nalazi Brčko distrikt, koliko je urađeno i koliko zapravo nije urađeno.Ono što je bitno i o čemu se  ne priča jeste da je stvorena jedna multietnička zajednica, da ljudi jedni druge uvažavaju, da smo jednakopravni za razliku od ostatka BiH, poručio je Ivan Krndelj, potpredsjednik Skupštine Distrikta.