Održana stručna radionica „Ekoturistički proizvodi BIH“

25. 9. 2010. - U okviru manifestacije „Zlatna turistička ruža 2010“ u Hotelu „Grand Posavina“ održana je stručna radionica o temi „Ekoturistički proizvodi BiH“.
Na radionici su učestvovali gosti iz Slovenije sa Instituta za razvitak turizma „Somnium“, nevladina organizacija „UCODEP“ iz Italije, te gosti iz Hrvatske i Srbije.

Image for news

„U sklopu drugog dana „Zlatne turističke ruže 2010“ imamo priliku da razmijenimo iskustva u segmentu ekoturizma. Trudili smo se da danas koncipiramo kompletan segment okruglog stola na način stručne radionice, te da su predavanja primjerena publici i da baze zajedničkih interesa pokušamo još jednom obogatiti i uputiti u nekim budućim projektima u narednim periodima“, kazao je šef Službe za turizam Vlade Brčko distrikta i predsjednik žirija „Zlatne turističke ruže 2010“ Aleksandar Đurić.

„UCODEP“, nevladina organizacija iz Italije na području BiH djeluje od 2003. godine radeći na projektima u oblasti poljoprivrede i podrške i razvoju održivog turizma.

„Danas smo ovdje povodom predstavljanja projekta za razvoj održivog turizma ai odnosi se na doline četiri rijeke Drine, Neretve i Une i Sane. Projekt je počeo prije godinu dana i finansira ga italijansko Ministarstvo vanjskih poslova i projekt će trajati još naredne dvije godine“, kazala je Silvana Grispino, koordinator projekta.

Prema njezinim riječima BiH posjeduje velike potencijale za turizam sa naglaskom na seoski turizam koji uključuje i prirodne resurse i sve druge sociološke aspekte koji su vezani za određene teritorije.

„Smatram da ovi potencijali tek treba da budu razvijeni i moramo razmišljati u pravcu održivog turizma. Nije dovoljno samo otkriti resurse nego je bitno da radimo i na njihovoj prezentaciji i njihovoj promociji“, istakla je Grispino.

Nakon predstavljanja turističkih potencijala Brčko distrikta BiH za učesnike i goste na brčanskom odmaralištu „Ficibajer“ upriličena je kotlićijada vrhunskih kuhara iz Brčko distrikta BiH.