Održana sjednica radne grupe za koordinaciju aktivnosti u turizmu

20.5.2010. године. У просторијама Владе Брчко дистрикта БиХ одржана је осамнаеста сједница Радне групе за координацију активности у туризму којoм предсједава Министарство спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине, a коју чине представници ентитетских министарстава, Брчко дистрикта БиХ, представник Спољнотрговинске коморе и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Image for news

Предсједник радне групе Бранкица Пандуревић рекла је да је циљ овог тијела да координира активности на државном нивоу, с обзиром да су надлежности из области туризма делегирани на ентитетe. Једна од активности на данашњем састанку је израда приједлога Правилника о представљању Босне и Херцеговине на међународном тржишту, истакла је Пандуревићева и додала да ове активности подржава Америчка агенција за међународни развој те да су они главни актери данашње сједнице радне групе која се одржава једном у два мјесеца.

Шеф Службе за туризам Владе Брчко дистрикта БиХ Александар Ђурић истакао је да је потребно донети јединствена правила по којима ће функционисати промоција Босне и Херцеговине и додао да је потребно да на међународном тржишту земља у цјелини буде представљена неким препознатљивим брендом. Директор Туристичке заједнице Федерације БиХ Енес Арифхоџић је подсјетио да према досадашњим подацима Босна и Херцеговина има приход од око милијарду КМ годишње од туристичког сектора, али да је то највише од људи са ових простора који тренутно живе у иностранству. Директор Туристричке организације Републике Српске Тихомир Љубојевић рекао је да Босна и Херцеговина може током цијеле године бити актуелна за туристе и да је туризам већ препознат као перспективна грана привреде. "У туристичке капацитете се мора улагати како би они могли бити на међународном тржишту афирмисани", закључио је Љубојевић.