Održana šesta redovna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH

5.2.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je na šestom redovnom zasjedanju donijela Odluku o odobravanju Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji. Članovi Vlade donijeli su Odluku o razmatranju i odobravanju Nacrta Zakona o stavljanju van snage Zakona o općim uslovima za isporuku električne energije.

Image for news

Također je donesena odluka o odobravanju Nacrta Zakona o stavljanju van snage Zakona  o tarifnom sistemu za prodaju električne energije.

Članovi Vlade donijeli su zaključak kojim su se pozitivno očitovali o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

S dnevnog reda sjednice povučene su tačke koje se odnose na razmatranje i odobravanje Nacrta Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dohodak kao i razmatranje i odobravanje Smjernica za izradu nacrta zakona o dopuni Zakona o vraćanju napuštene imovine.

Razmatranje i usvajanje Nacrta Pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu utvrđivanja iznosa naknade u postupku eksproprijacije nekretnina povučeno je s dnevnog reda kako bi članovima Vlade bila dostavljena dodatna obrazloženja u vezi sa spomenutim pravilnikom kao i obaveza daljnje procedure po tom pitanju.

Van snage je stavljeno razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o poništenju Odluke o imenovanju članova školskih odbora u srednjim školama Brčko distrikta BiH.

Donesen je Nacrt Odluke o imenovanju koordinatora za reformu javne uprave u ime Vlade Brčko distrikta BiH kao i o imenovanju predstavnika Distrikta u radnu grupu za sektor rada i zapošljavanja u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Pored toga, usvojena je i Odluka o imenovanju predstavnika za sudjelovanje u izradi projektnog zadatka za strategiju sigurnosti saobraćaja i akcioni plan BiH.

Vlada je na ovom redovnom zasjedanju donijela Odluku o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Upravni odbor projekta Izgradnja kapaciteta Vladinih institucija za sudjelovanje u političkom dijalogu s civilnim društvom.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o davanju saglasnosti na grant aplikaciju Republike Hrvatske za izradu tehničke studije za projekat ispitivanja, ocjene stanja i rehabilitacije i dogradnje cjevovoda "Jadranskog naftovoda".

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak o davanju saglasnosti na Memorandum o saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i na Memorandum o saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je zaključak o davanju saglasnosti i očitovanju o Nacrtu Memoranduma o saradnji u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Izvještaj o radu Policijskog odbora za period od 1. 10. do 31. 12. 2012. godine.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH donijeli su Odluku o usvajanju Plana i programa redovnog održavanja javnih saobraćajnih površina u Distriktu kao i Programa održavanja zelenih površina u Brčkom za 2013. godinu.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o načinu osiguravanja tehničkih pretpostavki za normalno odvijanje nastave u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Brčkom.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o preduzetim aktivnostima u postupku eksproprijacije nekretnina za potrebe izgradnje zaobilaznice kao i Informaciju o kupljenim novogodišnjim paketićima u 2010, 2011. i 2012. godini, visini izdvojenih sredstava, načinu raspodjele po količinama i mjestima dodjele.

Članovi Vlade usvojili su prijedlog smjernica za izradu Nacrta pravilnika o posebnoj vodoprivrednoj naknadi za izvađeni materijal iz vodotoka u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.